Alkohol v malých dávkách neškodí? Kateřina Cajthamlová boří mýty
Dvě deci vínka denně mají pozitivní dopad na srdce. Pivo je dobré po sportu. Podobné „zažité pravdy“ se mezi Čechy tradují poměrně běžně. Jak to ale vidí ale odbornice na hubnutí a zdravý životní styl Kateřina Cajthamlová?
Že se dietní režim s alkoholem nesnáší je obecně známé. Tělu ale podle slov doktorky neprospívá de facto nijak. „Moc nevím, se kterými chorobami se alkohol snáší. Vlastně neznám žádnou, opominu-li již vyvrácené zmanipulované statistiky, které mezi „abstinenty“ zahrnuly i abstinující alkoholiky a uměle tak zkrátily věk dožití abstinentů proti „konzumentům malých dávek alkoholu“. Alkohol v pivě, víně a destilátech je návykový toxin a poškozuje kromě mozku i činnost jater, slinivky a kardiovaskulárního systému, zvyšuje riziko nádorů trávicího traktu i prsu,“ shrnula negativní účinky této návykové látky pro Blesk Kateřina Cajthamlová.
Dietoložka Cajthamlová o šikaně kvůli své nadváze: Změnila jsem se jako Ewa …
Celý článekNepříjemně umí zamávat i s našimi tělesnými proporcemi: „ To, že se po něm tloustne v oblasti břicha a že vede ke zvýšení krevního tlaku a někdy i k cukrovce je známo, málo se ví, že alkohol je poměrně vysoce kalorická látka. Spalné teplo jednoho gramu bílkovin je 4,13kcal, gramu sacharidů je 4,1kcal, ale 1 gram alkoholu má 7kcal! Je tedy bližší tukům, které na 1gram vydají 9,3kcal. Ti, kdo alkohol pravidelně konzumují, jistě vědí, že přikusovat k pivu chleba s tvarohem, okurku či jablko zkrátka nejde, potřebují „jako základ“ tučné sýry, uzeniny či alespoň brambůrky či oříšky – a to se na postavě rovněž negativně podepíše,“ varuje tato výživová specialistka!
Kateřina Cajthamlová: Když nemám dobrou snídani, není to se mnou ono...