Hvězda Pitavalu i Ženy za pultem Böhmová (94): Fůra lidí si myslí, že už nežiju! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Hvězda Pitavalu i Ženy za pultem Böhmová (94): Fůra lidí si myslí, že už nežiju!

1977 Žena za pultem
1977 Žena za pultem (Foto Aha! – Petr Macek, Profimedia.cz, ara )

Její tvář se objevuje v nejslavnějších českých filmech a seriálech, její jméno ale znají spíše fajnšmekři. Herečka Božena Böhmová (94) se totiž nikdy netlačila do popředí a po odchodu do penze se dobrovolně stáhla do ústraní. Kolegům zmizela z očí tak důkladně, až ji v myslích pohřbili!

„Fůra lidí si myslí, že už tady nejsem,“ směje se stále vitální dáma, která je pravděpodobně nejstarší žijící českou herečkou. „Mně ale zdraví relativně slouží, až na ty nohy,“ povzdychla si, když jsme ji deník Aha! našel a navštívili v pražské Ústřední vojenské nemocnici ve Střešovicích. „Jsem tu už tři měsíce, od začátku května. Měla jsem velké bolesti, nešlo mi chodit, tak mě tu dávají dohromady. Dopoledne a odpoledne mám rehabilitace, to mě vždycky takovým strojem postaví do chodítka a snažíme se to rozhýbat. Zprvu to jde pomalu, pak se to trošku zlepšuje. Uvidíme, jak dlouho tu budu,“ svěřila se herecká legenda, která si nemůže vynachválit personál nemocnice a jeho péči.

Zlomila si krček

Její problémy začaly ale prý už přede dvěma lety. „Tehdy jsem upadla a zlomila si krček. Už jsem chodila o holi, šla jsem si lehnout a chtěla se ještě podívat, kolik je hodin. A jak jsem se v chůzi otočila, zamotala jsem se a spadla,“ vypráví paní Böhmová. „Naštěstí jsem měla náramek od společnosti Život 90, doporučuji to všem starým lidem. Asi měsíc předtím jsem si ho pořídila! Ten den byl u mě vnuk, bylo to pondělí, a loučil se s tím, že přijde zase v pátek. A chvilku poté se mi to stalo! Kdybych ten náramek neměla, ležela bych tam pět dní bez pomoci, bez mobilu, bez možnosti dovolat se komukoliv,“ dodává.

V nemocnici hlavně čte. I Aha!. „Sleduju díky tomu, jak se mají moji kolegové, jak dopadli nebo kdo zemřel. Tohle jaro bylo šílené, odcházeli jeden za druhý. Třeba Vašek Postránecký, to byl tak fajn kluk,“ posteskla si známá herečka.

Odkud ji znáte?

V seriálu Žena za pultem byla mrzutou pokladní Mlynářovou, v Chalupářích zase manželkou Jiřího Větrovce (†79) alias předsedy JZD Mrázka. V Nemocnici na kraji města si zahrála vrchní sálovou sestru, nechyběla ani v Hříšných lidech města pražského, Malém pitavalovi z velkého města, Plechové kavalerii nebo Rodácích. Výrazné role měla i ve filmech – Ten svetr si nesvlíkej (dryáčnická sousedka Bartáčková), Příště budeme chytřejší, staroušku (Babánková), Já to tedy beru, šéfe (Nyklíčková) a dalších...



Přečtěte si
mazd
1. 8. 2019 • 16:35

jizerka
1. 8. 2019 • 09:36

Velká herečka malých rolí to je vynikající herecká Osobnost vážená paní BOŽENA BÖHMOVÁ. Velká škoda pro posluchače, že tato herečka s perfektní artikulací a výrazným hlasem nebyla využitá v dabingu. Není dobré, když slyšíme stále stejné herečky ve filmech, seriálech, to mně dlouhodobě vadí a nechápu to. Konečně se média zajímají o tuto významnou a v mladších letech velmi pohlednou herečku. Na to museli lidé čekat až v jejich pozdních letech, ačkoliv jsou média denně zamořená stále stejnými tzv. "celebritami", některé jsou mi již nepřístojnou propagací nepříjemné. Herečka BOŽENA BÖHMOVÁ jako člověk byla skromná, žádné avantýry ji nepotkaly. Přesto jako vynikající herečka by si zasloužila, aby byla připomínaná, stejně jako my všichni, kteří jsme ji znali a obdivovali ro její herecké umění. Z celého srdce přeji herečce a úžasně laskavé ženě paní BOŽENĚ BÖHMOVÉ pevné zdraví, uzdravení nohou, aby mohla lépe chodit a mohla se radovat ze života. Srdečně Dana Svobodová

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.