Život podle přísného protokolu | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Život podle přísného protokolu

 (: profimedia.cz)

Byla to nejslavnější princezna všech dob! Když si 29. července 1981 brala v londýnské katedrále Sv. Pavla prince Charlese, miliony lidí u obrazovek jim tleskaly. Když se jim narodil syn William a pak Harry, přáli jim všichni do života jen to nejlepší. Když jí princ Charles opustil, svírala se ženám srdce a na rty se drala slova o zradě. Diana – přezdívaná Růže Anglie nebo Královna lidských srdcí – ale boj o štěstí nevzdala.

● Sešněrované soukromí
● Zrada Charlese
● Nevraživá tchyně

Upnula se na charitu a pomáhala po celém světě. Dávala naději nemocným HIV v Africe, bojovala proti nášlapným minám... Novou lásku, miliardáře Dodiho, jí všichni přáli, jenže... Pak přišel ten hrozný den, slunečná neděle 31. srpna 1997...

Ne, Diana neměla snadný život. Z asistentky v mateřské škole se sice stala Růží Anglie – princeznou z Walesu, ale její život po boku prince Charlese byl přesto velmi náročný. Seznam povinností a úkolů, které musíte plnit, pohybujeteli se na britském královském dvoře, tedy tzv. protokol, se nemění už několik staletí. Když se lady Diana Frances Spencerová vdávala za britského následníka trůnu prince Charlese, automaticky se tím zavázala tento protokol dodržovat.

Slavnostní ceremoniál sledovalo u televizních obrazovek více než 750 milionů diváků! Málokdo z nich tušil, že touto svatbou začíná lady Dianě kromě štěstí a spokojenosti i život plný zoufalství a problémů. Málokdo také mohl tušit, jakou celebritou se Diana v příštích letech stane a kolika lidem nezměrnou energií a láskou pomůže. Její život na královském dvoře zpočátku vypadal jako idylka. Velmi brzy, hned v roce 1982, se narodil první syn William. O následníka trůnu tedy bylo postaráno. Za další dva roky mohla Diana v náručí pochovat i druhého chlapečka, Harryho.

Podle zdrojů blízkých královské rodině právě tehdy začaly manželské problémy Diany a Charlese. Ten totiž toužil po dceři, a když mu ji nebohá Diana nedala, prchl zpět k bývalé přítelkyni Camille Parker-Bowlesové. V červenci 1992 vydal Andrew Morton s princezniným souhlasem knihu Diana: Její skutečný příběh. Princezna z Walesu tím porušila všechna myslitelná tabu, protože nechala veřejnost nahlédnout do soukromí královské rodiny.

Ve stejném roce byl oznámen rozchod, který roku 1996 vyvrcholil rozvodem.

Takhle pomáhala lidem
Lady Diana proslula i díky svým aktivitám v oblasti pomoci potřebným. Byla přítelkyní a blízkou spolupracovnicí Matky Terezy, jako dobrovolník Červeného kříže bojovala proti nášlapným minám v Bosně a Angole. I díky její snaze byla později podepsána tzv. Ottawská smlouva, která nášlapné miny zakazuje. Diana se věnovala i nemocným AIDS. Převzala i ochranu nad některými charitativními organizacemi pomáhajícími nemocným a válkou postiženým dětem.

Takhle se stravovala
O královské žaludky se stará celý tým kuchařů a nejinak tomu bylo i za Diany. Bylo o ní známo, že si pečlivě hlídala váhu (jednu dobu dokonce trpěla bulimií), nicméně i ona měla trošku mlsný jazýček. A jak její jídelníček vypadal?

Snídaně: Každé ráno v půl deváté si nechávala přinést do ložnice na stříbrném tácu pomerančový džus a nakrájené čerstvé ovoce, nejčastěji meloun nebo půlku grapefruitu.
Oběd: Pokud se odehrával v Buckinghamském paláci, býval přesně ve třináct hodin. Diana milovala polévky a zeleninu osmahnutou na olivovém oleji. Měla ale ráda i plněné lilky nebo ryby připravené v páře.
Tradiční čaj: V 16.30 hodin se celá rodina scházela k tradičnímu čaji o páté. K němu patřily mísy sendvičů, koláče a čajové pečivo. Diana měla ráda, stejně jako celá rodina, šunkové a okurkové sendviče. K nim si dopřávala čokoládové tyčinky, které byly jedním z mála Dianiných dietních prohřešků.
Večeře: Byla nejslavnostnějším jídlem celého dne, na stůl ji servírovali vždy v půl deváté večer. Často to bývalo dušené maso se zeleninou a brambory, jehněčí kotlety, grilovaná zelenina. A i když bylo k jídlu několik chodů, Diana si vždy nechávala dát jen velmi malé porce a místo dezertu jedla čerstvé ovoce.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.