Ťukněte si s celebritou! »Mr. Bean« slaví 62 | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Ťukněte si s celebritou! »Mr. Bean« slaví 62

Rowan Atkinson dnes slaví narozeniny. Přejeme všechno nejlepší.
Rowan Atkinson dnes slaví narozeniny. Přejeme všechno nejlepší. (Foto: ara)

62. narozeniny dnes slaví herec Rowan Atkinson. Přejeme všechno nejlepší, hodně štěstí, lásky a samozřejmě to zdravíčko!

Když se řekne jméno Rowan Atkinson, ne každý si hned vybaví, o jakého herce jde. Zato když se řekne Mr. Bean, ví to každý okamžitě a naprosto jistě. Zajímavé je, že tenhle britský a řekněme i světový komik, komikem nikdy být nechtěl. I přes své zjevné nadání chtěl mít Rowan Atkinson solidní místo, stálý plat a jistotu. Místo toho začal, po studiích fyziky a matematiky na Oxfordu, psát krátké komediální scénáře pro oxfordské divadlo. Časem se tak uplatnil jako divadelní komik a už jen krůček vedl k tomu, že v roce 1979 vstoupil i na filmové plátno. Seriálem Nezprávy v devět Rowan Atkinson započal televizní kariéru a dalším obrovským úspěchem se stala komediální série Černá zmije. Ve skutečně velkém filmu si zahrál poprvé v roce 1983 a to rovnou v bondovce. V Nikdy neříkej nikdy stanul po boku Seana Conneryho a Kim Basinger.

Přes jeho role ve filmech Láska nebeská, Čtyři svatby a jeden pohřeb, Žhavé výstřely II, Johnny English a dalších, kde si zahrál s nespočtem hvězd (Hugh Grant, John Malkovich, Colin Firth, Keira Knightly), se všem vryl do paměti jako legrační postava s poněkud výstředním chováním.

Nesmazatelný a legendární Mr. Bean. Miniseriál Mr. Bean z let 1989 – 1995 ho zkátka a dobře proslavil nejvíce. I když jeho slovní projev je na filmovém plátně skrovný, přece existuje řada českých dabérů, kteří mu propůjčili svůj hlas - nejčastěji Jiří Prager, ale také třeba Jiří Lábus a Petr Novotný.

 



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.