Když papoušci zlobí... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pondělí 6. května 2024

Svátek slaví Radoslav, zítra Stanislav

Když papoušci zlobí...

Papoušci se v jeruzalémské prodejně zvířat pokoušejí rozplést copy šestileté Američanky Marniny Colby z Virginie.
Papoušci se v jeruzalémské prodejně zvířat pokoušejí rozplést copy šestileté Američanky Marniny Colby z Virginie. (: Profimedia.cz, Martin Pekárek)

Jsou to pěkní křiklouni... Snad vás z nich rozbolí hlava. O některých můžeme s nadsázkou říct, že jsou chytřejší než mnozí lidé – třeba papoušek žako šedý se naučí stovky slov a nebo si oblíbí zvuk telefonu, který začne napodobovat tak přesně, že budete co chvíli zblble zvedat sluchátko.

Mají pěkně silné zobáky – a kdyby mnozí papoušci chtěli, klidně vám přeštípnou malíček. Přesto je milujeme, i když nás někdy dokáží pěkně pozlobit...

Stále si hrajeme

My papoušci jsme hodně hraví. Kdybyste nás zavřeli do klece bez jediné hračky, začali bychom si z nudy vyškubávat peří, až bychom vypadali jako oškubané slepice. Naštěstí je kolem nás tolik zajímavých věcí, které můžeme oždibávat... Milujeme například brýle. Když si nás posadíte na rameno a budete mít brýle, budeme nadšení. A nebo takové copy... Klidně je budeme pár hodin rozplétat...

Nebojte, jsme opatrní

V silném zobáku máme cit! Nemusíte se bát, že bychom tomu klučinovi ublížili. Ano, kdybychom chtěli, nepříjemně bychom ho zranili. Když ale máme někoho rádi, dáváme si pozor. Víte, my papoušci žijeme celý život v páru. Prostě si vyhlédneme partnera a jsme mu věrní do smrti. Když umře, často umřeme ze žalu brzy po něm.

Chovatelství někdy štípe

Detlef Busse z německého Hannoveru je ošetřovatel ptáků (i papoušků) v místní zoologické zahradě. Ptáky miluje, ale někdy to bolí. Než si na vás malí papoušci nebo třeba supi (na snímku) zvyknou, chovají se k vám trochu odměřeně. Dnes je Detlef s mládětem Antonem už jedna ruka, ale hned na začátku malý sup Detlefa trochu štípl do nosu. Anton se vylíhl z vajíčka, které vypadlo z hnízda. Pečovat o něj začali ošetřovatelé, protože Antonovi rodiče se už o ptáčka starat nechtěli.

Co o nich možná nevíte

  • Papoušci jsou velmi inteligentní. Dokáží nejen věrně napodobovat lidskou řeč a další zvuky, ale také jiné »vylomeniny« v zábavních parcích můžete vidět různé show, kdy cvičení papoušci jezdí na miniaturních bicyklech, hrají karty. V parku Palmitos na Kanárských ostrovech mají třeba papouška kakadu, který si na povel nasadí brýle a čte noviny...
  • Papoušci obývají převážně tropické oblasti světa – Austrálii, Tichomoří, Jižní a Střední Ameriku. Kdysi žili i v Evropě. Existuje více než 320 druhů papoušků.
  • Některé druhy papoušků (ara, žako apod.) mají tak silný zobák, že jím dokáží hravě přeštípnout lidský prst, drát, tlustý klacek apod.
Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.