Našli jsme normalizačního ministra Štrougala! V džínech bloumá Prahou... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Našli jsme normalizačního ministra Štrougala! V džínech bloumá Prahou...

Lubomír Štrougal v texaskách rozjímá na lavičce v parku.
Lubomír Štrougal v texaskách rozjímá na lavičce v parku. (Aha! - Ladislav Křivan, ČTK, koláž Ahaonline.cz)

Jeho zdravotní stav je rok od roku vážnější. Bez berlí už se vášnivý sportovec neobejde, i přesto v něm zůstalo něco ze štramáka sedmdesátých let. Deník Aha! přistihl bývalého předsedu komunistické vlády Lubomíra Štrougala (88), jak se sluní na lavičce v přímo imperialistickém oděvu!

Džíny byly za Štrougalova osmnáctiletého premiérování nedostatkovým zbožím, a k tomu navíc symbolem zhýralého Západu. Kdo by tušil, že nejvěrnější poskok tehdejšího prezidenta Gustava Husáka bude jednou upřednostňovat právě tuto variantu pohodlí a k nim přidá ještě bílé tričko a tenisky?

Na jeho důchodcovském životě ale nejsou z pohledu minulého režimu zarážející jen ty džíny, nýbrž i fakt, že si před dvěma lety s manželkou Miloslavou (70) zakoupili za 3 miliony korun luxusní byt v novostavbě v pražské čtvrti Prosek – ten je však psaný na ni, stejně jako Štrougalova milovaná usedlost na Jizerce, kam za svých politických let létal vrtulníkem.

Kdo je Štrougal?

★ Jeden ze symbolů normalizace, který však podle kuloárních řečí patřil k těm »umírněnějším« papalášům.

★ V KSČ se začal angažovat hned po 2. světové válce, postupně se vypracoval do funkcí včetně ministra zemědělství a ministra vnitra – v tomto resortu podnikl své nejkontroverznější kroky.

★ V roce 1968 byl místopředsedou vlády a stavěl se proti okupaci. Pak se ale připojil ke Gustávu Husákovi a stal se premiérem, kterým byl do roku 1988.

★ Po sametové revoluci jeho působení v politice skončilo, byl dokonce vyloučen z KSČ.

★ V 90. letech chodil po soudech kvůli činům, kterých se údajně dopustil coby totalitní premiér. Vždy ale vyvázl bez trestu.



Přečtěte si
agatahlasova
14. 5. 2013 • 23:58

Zdravim, prave se mezi lidma siri novinka, jak vydelat penize na netu. Najdete to na - Objeveno.WZ.cz - Ja si takto vydelavam uz asi mesic a jsem spokojena. Bylo by ale dobre se na to podivat rychle, protoze to uz brzy nebude mozne!

anezat
14. 5. 2013 • 20:15

Též jsme bydleli s manželem u jeho prarodičů, ačkoliv vdávat jsem se opravdu nemusela, uvažovala jsem totiž hlavou...Vzpomínám na to ráda, byli jsme s jeho velmi starými prarodiči k sobě tolerantní. Pak muž postavil barák a začalo peklo... Ale škoda slov. Asi jste dobře finančně zabezpečen(á) a máte svou dobře placenou JISTOU práci.

mariama
14. 5. 2013 • 11:11

Byla jistota bydleni????? A to jste slysela kde? Socialismus jsem zazila a vim, jak to s bydlenim bylo. Mlade rodiny (vetsina nevest se musela vdavat, protoze jim coby mladym a bezdetnym nebyla dovolena antikoncepce - az teprve po druhem diteti - i to bylo ovlivnovani osobni svobody a moznosti vlastniho rozhodnuti a zivotnich planu) bydlely ve vetsine pripadu u svych rodicu a prarodicu, casto ve stisnenych podminkach dvou a tripokojovych bytu a na svuj vlastni byt (ktery jim stat coby slechetny ochrance rodin udelil) cekali ve velmi dobrem pripade nekolik let, ale vetsinou to bylo mnohem dele - nekdy i patnact az dvacet let!!! Nebo byla moznost jit nekam na opacnou stranu republiky, kde byla potreba pracovnich sil - vetsinou to byla oskliva, nehostinna a spinava mista jako je treba Ostrava, atd. Dnes je moznost s bydlenim uplne jina. Bydlet muze ve svem kazdy, ale musi si zaplatit, coz je v poradku. Chces bydlet? Tak se postarej sam.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.