Psychiatr Jan Cimický o Bartošové: Iveto, jsi nemocná! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Psychiatr Jan Cimický o Bartošové: Iveto, jsi nemocná!

Iveta Bartošová se chová jako nevyzrálá žena, tvrdí doktor.
Iveta Bartošová se chová jako nevyzrálá žena, tvrdí doktor. (Aha! – Martin Hykl, Marek Pátek, ara)

Fakt, že Iveta Bartošová (44) dvakrát během necelého roku vyhodila manžela Jiřího Pomejeho (45) na ulici, svědčí o její nevyzrálosti. Její manžel zase praním špinavého prádla na veřejnosti ukázal své hulvátství. „Na gentlemana si jen hraje,“ řekl deníku Aha! bývalý psychiatr Bartošové Jan Cimický (62). A dvojici rozhodně nešetří!

„Nemohu mluvit o tom, co jsem se o Ivetě dozvěděl v ordinaci, to bych se zpronevěřil svému lékařskému povolání. Pokud se ale soustředíme na to, co je o ní veřejně známé, její střídavé stavy útlumu a až manické chuti pracovat, je zde možnost bipolární afektivní poruchy dříve označované jako maniodepresivní psychóza,“ myslí si Cimický. „Ve hře je ale také dystymie, méně vážné poruchy nálady, kdy se člověk chová, jako by tu vážnější chorobu měl, ale nejde to do takové hloubky. Myslím, že u Ivety je to reálnější diagnóza a je to pochopitelně léčitelné,“ tvrdí známý lékař.

A proč už Ivetu nemá ve své péči? „Pacientovi nejde pomoci proti jeho vůli. Musí si své problémy přiznat a chtít s nimi něco udělat. Musí to v něm dozrát,“ přiznává nezvykle upřímně psychiatr a nabízí medicínské vysvětlení pro zpěvaččiny současné myšlenkové pochody.

„V jejím postoji je zřetelná averze vůči manželovi. Cítí se bezradná, má pocit, že opět někomu naletěla. Nikdo neví, co se mezi nimi dvěma stalo. Každopádně ten rozchod svědčí o obrovské labilitě Ivety. Není jí osmnáct, je to dospělá žena a asi by si už měla ve svém věku uvědomit, co vlastně chce,“ prohlašuje nezvykle tvrdě.

A co říká na srdceryvný dopis, který Pomeje prostřednictvím novin adresoval Ivetě a ve kterém píše, že je duševně nemocná? „Je opravdu nezvyklé, že takové intimní věci řeší Jiří veřejně. Co se týče zmínky o duševním zdraví Ivety, patrně usuzuje z toho, co mezi ním a jeho ženou proběhlo. Naznačuje i cosi o širokém srdci a snaze pomoci, ale víme, že muži se samozřejmě často snaží předvést v lepším světle, než je vidí ostatní.

Za psaním Jirky Pomejeho může být snaha Ivetě pomoci, na druhou stranu v tom kolotoči jejich nesvárů a usmiřování je to velmi podivný krok,“ konstatuje a dodává: „Vzhledem k tomu, že o ní pár dnů před uveřejněním dopisu mluvil velmi negativně, poplival tím náznak gentlemanství, který se nyní snaží v dopise ukázat,“ uzavírá uznávaný psychiatr a spisovatel Jan Cimický.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.