Pomoc! Utočí na nás! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 8. května 2024

Dnes je Den vítězství, zítra Ctibor

Pomoc! Utočí na nás!

Vosa
Vosa (: Profimedia.cz)

PRAHA – Mouchy jsou v létě nesnesitelné, člověku ale jinak neubližují. Vosy, sršni a další »bodavci« jsou mnohem nebezpečnější. Hlavně teď! V horkém červencovém počasí se totiž přemnožili a současné polojasné počasí je vylákalo z hnízd. Útočné nyní mohou být i včely a v ložnicích nás otravují i dotěrní komáři.

Sršni, vosy, včely, komáři...

Vosy
Stejně jako sršni dovedou zaútočit bez zjevného důvodu. Přesto si zabití rozhodně nezaslouží. „Pro naše zahrady a parky jsou nepostradatelné, krmí své larvy housenkami, které napadají rostliny,“ říká Marcela Mikesková z Českého svazu ochránců přírody. A ještě jeden důvod. „Vosu nezabíjejte! Její kolegyně tak vyprovokujete k útoku!“ varuje Mikesková.
Jaká je pomoc? Při útoku zachovejte klid. Vosu brzy přestane bavit vás »očichávat«.

Sršni
Hasiči v celé republice denně vyjíždějí k desítkám případů, při nichž likvidují sršní roje. A to zasahují jen tehdy, jsouli v přímém ohrožení lidé. Pokud dojde k bodnutí sršněm, může nastat alergická reakce, která může skončit smrtí.
Jaká je pomoc? Nepřibližovat se k rojům blíže než na čtyři metry. Při bodnutí u slabších reakcí pomůže ocet.

Včely
Patří k mírumilovnějším příslušníkům bodavého hmyzu. Pokud nemají důvod, nebývají útočné. Bodají jen tehdy, když se cítí ohroženy. Mají ostnaté žihadlo, po píchnutí nejde z kůže vytáhnout a včela umírá. Agresivní bývají jen tehdy, když zavítají na makové pole.
Jaká je pomoc? Včelku jednoduše odfoukněte. Bodnutí pomažte cibulí.

Komáři
Ne náhodou dostali přezdívku »upíři«. Nesnášejí totiž česnek. Nevoní jim ani cibule a máta. Pokud nechcete, aby se vám komáři dostali do bytu, postavte na parapety muškáty či rozmarýn.
Jaká je pomoc? Při kousnutí pomůže olivový olej, do kterého vložíte třezalku tečkovanou.

3.8.2006

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.