Vokoun, Rolinek, Novotný a Gřegořek - Jak hokejoví mistři světa vařili pivo

Kdo by tak mohl přichystat první várku Zlatého piva – nové edice českobudějovického pivovaru? Když zlatého, tak přece zlatí hokejisté, mistři světa! Čtveřice hrdinů z letošního šampionátu v Německu Tomášové Vokoun a Rolinek, Jiří Novotný a Petr Gřegořek si v pivovaru počínali jako doma. Však sem jihočeský rodák Novotný jako student chodíval.
„Před deseti lety jsem tu byl skoro dva roky na praxi, dokonce jsem se tu pozdravil i s některými zaměstnanci, se kterými jsem tu pracoval a kamarádil,“ povídal. Brankář Tomáš Vokoun se do pivovaru taky nepodíval poprvé. „Můj dědeček pracoval v tom karlovarském,“ poznamenal.
Hokejisté vyměnili dresy za bílé pláště a od sládka dostali nejdůležitější úkol – okořenit nový druh piva. „Čím jiným se pivo koření než sladem… Chopte se sekyr a lopatami musíte přesně navážit čerstvý chmel do dvou várek,“ instruoval je sládek Adam Brož.
Kapitán šampionů Rolinek se nestačil divit. „Nečekal jsem, že budu fakt sekat chmel sekerou a dávat ho do pytle,“ valil oči. „I tady to byla týmová práce, jeden sekal, druhý lopatou shraboval, třetí dával na váhu a já cpal chmel do pytle,“ popisuje další z party Gřegořek. Přesně navážený chmel přidala čtveřice nových sládků do dvou várek zlatého moku, ze kterých se uvaří 1200 hektolitrů nového Zlatého piva. Nová pivní edice se začne prodávat v září, se začátkem extraligy.
Kolik piv jste nejvíc vypili?
-
Tomáš Vokoun: „Přes deset jich bylo rozhodně. A nejvíc jsem oslavil asi narození dětí, to byla pořádná kocovina!“
-
Tomáš Rolinek: „Jednou jsem pil v kuse celý den, blížil jsem se k 15ti kouskům. Na lámání pivního rekordu byly dobré oslavy zlata.“
-
Jiří Novotný: „Jsem pivař, takže vypiju fakt hodně. Rekord mám ke dvacítce. A kdy jsem se fakt opil? Asi po mistrovství.“
-
Petr Gřegořek: „Pivo mám rád, takže deset kousků i víc není problém. Někdy to opravdu končilo pořádnou mezerou v paměti.“