TO SNAD NE! ZASE KORUPCE!!! Špína ve fotbale? Nic se nezměnilo! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

TO SNAD NE! ZASE KORUPCE!!! Špína ve fotbale? Nic se nezměnilo!

Tak se radovali olomoučtí fotbalisté po vítězství nad Bohemians Praha loni v květnu. Dopadlo to přesně, jak potřebovali. Vždyť si za to zaplatili...
Tak se radovali olomoučtí fotbalisté po vítězství nad Bohemians Praha loni v květnu. Dopadlo to přesně, jak potřebovali. Vždyť si za to zaplatili... (Aha! – Mária Rušinová, ČTK/Vladislav Galgonek a Radek Petrášek)

Pokud jste měli ještě nějaké iluze o čistotě fotbalové ligy, pak je okamžitě zahoďte! Jinak totiž budete za hlupáky! Je to pořád ta švindly páchnoucí žumpa, nic se v ní nezměnilo. Jede se ve starých zkorumpovaných kolejích a Olomouc píše další kapitolu nechvalně proslulého opusu Ivánku, kamaráde.

..

Aha! má exkluzivní důkazy o tom, že před deseti měsíci vyplatili Hanáci za prohraný zápas 30. kola Bohemians Praha rovných 300 000 korun! Vítězstvím nad střížkovskými »klokany« si tak následně pomohli do předkola Evropské ligy. Byl to olomoucký brankář Petr Drobisz, kdo nejprve dohodl, že Bohemians (jejichž hráči vypovídají, že předstírali zájem o úplatek) v posledním kole na Andrově stadionu prohrají a následně vyplatil slíbený obnos 300 tisíc korun! Pražané prohráli 0:3.

Aha! má k dispozici notářsky ověřená prohlášení čtyř hráčů Boheminans – Dobeše, Kincla, Obermajera a Zoubka, kteří v nich nabídku i přijetí úplatku potvrdili. „Dne 30. května 2009 okolo 17,30 hod. jsem od Petra Drobisze převzal částku 300.000, Kč,“ stojí v prohlášení tehdejšího kapitána Bohemians Miroslava Obermajera. Peníze tehdy vzal od svých fotbalistů do úschovy boss klubu Karel Kapr a teď kauzu zveřejnil.

Zbývá jen otázka, jestli Drobiszovi dal peníze a rozkaz k uplácení někdo z funkcionářů Sigmy, či mezi sebou 300 tisíc vybrali hráči, aby si pojistili postup do předkola, a tím i prémie...

Ať tak, či tak, až dnes půjdete na ligu, budete věřit, že se před vámi odehrává »férovka«? Skandálem, který otřásá českým fotbalem až do jeho základů, už se zabývá kriminální policie.

Kliknutím zvětšete
Co se stalo?
  • Kliknutím zvětšeteBrankář Olomouce Petr Drobisz zatelefonoval záložníkovi Bohemians Praha Romanu Dobešovi a chtěl dohodnout výsledek.
  • Dobeš odmítl a Drobisz se obrátil na Obermajera, který pak společně s Kinclem, Zoubkem a Dobešem informovali vedení klubu.
  • Šéf klubu Kapr jim slíbil dvojnásobné prémie, když vyhrají. V případě prohry ale měli samozřejmě částku od Olomouce převzít.
  • Drobisz si vyměnil několik textovek s Obermajerem, který prohru přislíbil.
  • Před utkáním se Drobisz s Obermajerem sešli. Drobisz řekl, že peníze předá až po utkání.
  • Bohemians prohráli 0:3 a Drobisz skutečně obnos přinesl. Obermajerovi je předal ve dvoutisícových bankovkách.
  • Obermajer je předal Zoubkovi a ten Kaprovi.
  • Letos v lednu hráči podali výpovědi o uplácení. Peníze leží u notáře.
Šéf Bohemians Praha Karel Kapr: Řekl jsem hráčům, ať peníze vezmou!

Kliknutím zvětšeteVýslech na policii absolvoval včera šéf fotbalového klubu Bohemians Praha Karel Kapr. To vše kvůli největší úplatkářské aféře poslední doby, kterou se pokouší rozkrýt. A pokud uspěje, hrozí klubu SK Olomouc vážné starosti. Ty by ostatně mohly pomoci Bohemians v záchraně v soutěži…

Karel Kapr má v současné době v trezoru 300 000 korun, které prokazatelně pocházející z úplatků od brankáře Petra Drobisze. Gólman se ujal role prostředníka, aby penězi ovlivnil výkon Pražanů v posledním kole loňského ročníku ligy Olomouc – Bohemians (3:0). Nyní celou kauzu vytáhl na veřejnost.

Můžete celou kauzu uvést?
„Že se může dít něco nekalého, jsem tušil už před utkáním. Přispěl k tomu fakt, že Olomouc nutně potřebovala vyhrát, aby se dostala do evropských pohárů. Zašel jsem proto za hráči a řekl jim, aby v případě jakéhokoliv pokusu o úplatek mi vše okamžitě hlásili. Navíc jsme vypsali dvojité prémie a naši fotbalisté hráli za 600 000 korun. Přispěla k tomu i motivace od Jablonce, který by v případě zaváhání Olomouce postoupil do evropských pohárů místo ní.“

Jak jste se o úplatku dozvěděl?
„Gólman Olomouce Petr Drobisz volal svému bývalému spoluhráči Romanu Dobešovi a nabídl mu úplatek 300 000 korun za to, když v Olomouci prohrajeme. To jsem se také vzápětí od hráčů dozvěděl. Rozhodl jsem, že hru na převzetí úplatku sehrajeme až do konce, a tak jsem také instruoval hráče.“

Takže Drobisz přinesl přinesl 300 000 korun?
„Stalo se tak po naší prohře, kdy Drobisz předal obálku se samými dvoutisícovkami kapitánovi Obermajerovi. Přes hráče Zoubka se celá částka dostala ke mně a já ji okamžitě předal advokátovi do úschovy.“

Proč jste celou kauzou odtajnil až nyní?
„Poměrně dlouho mi trvalo, než jsem hráče přesvědčil, aby nechali svá svědectví úředně zadokumentovat. To se nyní povedlo, takže už nic nebránilo zveřejnění. Doufám, že stejně otevřeně se k tomu postaví i nové vedení fotbalového svazu.“

Kliknutím zvětšete
Jak to bylo minule

Vyčištěný chlév? Co vás nemá! Aktéři obrovské korupční aféry z roku 2004 své tresty odkroutili a dál vesele fotbalu škodí dál. Nic se nezměnilo. Bohužel…

KAUZA ŽIŽKOV: zlidovělý »Ivánek« Horník dostal zákaz činnosti na 10 let, sedm měsíců žaláře s podmínkou a pokutu 900 000 korun. Uplynulo sotva 6 let a Horník už působil v Příbrami, tahal za nitky v Kaprově Bohemce…

KAUZA SYNOT: tři funkcionáři, sedm rozhodčích, všichni (až na majitele klubu Iva Valentu) vyfasovali směšné tresty v rozmezí 39 měsíců (původní distanc před odvoláním zněl na 35 let) a pokuty od 50 do 350 tisíc korun. Sportovní ředitel Hastík po vypršení trestu se Slováckem opět spolupracoval. Klub vinou odečtu bodů sestoupil.

KAUZA LIBEREC: za ovlivněný zápas se Zlínem hrozil sportovnímu řediteli Slovanu Františku Myslivečkovi rok vězení. Jenže liberecký soud, na rozdíl od jiných, neuznal odposlechy jako zákonné důkazy a obžaloby jej zprostil. Mysliveček nastoupil letos v lednu na funkci sportovního ředitele v Plzni…

Jak se také dělá výsledek?
  • Zajedete do hráčů
    Kluboví bafuňáři sami nebo prostřednictvím svých hráčů (což je zdá se Drobiszův případ) nabídnou peníze za »minely a fatální chyby« fotbalistům soupeře. Vybírají si zkušené harcovníky a hvězdy, které jejich mančaft poslouchá, a jimž chybička v klubu projde, protože mají pevnou pozici.
  • Zajedete do rozhodčích
    Jak? Buď úplatkem, nebo vydíráním, že přes známé na svazu zařídíte, že už si nezapíská a přijde tak o kus obživy. „Funkcionáři i rozhodčí si dávají v telefonech větší pozor, ale nic se nezměnilo a uplácí se dál i proto, že stále pískají ti, kteří jeli v korupční aféře a nebyli za ni potrestáni,“ říká bývalý arbitr.
  • Dohodou bafuňářů
    Je to klasika – já na bráchu, brácha na mě! Když zrovna nepotřebujete body, necháte je ze starého kamaráčoftu spřízněné duši, a ta vám je ve vhodný čas vrátí. Funguje to i tak, že přes přítele ve vedení slíbíte prémie hráčům týmu, aby za vás obrali o body klub, s nímž se do krve perete třeba o evropské poháry nebo o záchranu.
Drobisz: Oni lžou, na to si nevzpomínám!

Hráči Bohemians Praha tvrdí: „V Olomouci nás uplácel brankář Drobisz!“ Co na to Petr Drobisz (33)? Ten svoji hlavní roli v obřím korupčním skandálu zatlouká.

Včera večer přicestoval s mančaftem Sigmy na zápas se Spartou (hraje se dnes od 15.45) do Prahy a Aha! řekl: „Na nic takového si nevzpomínám a nic o tom nevím. Já jsem nikomu úplatek nenabízel ani nepředal.“ K faktu, že jsou na světě notářsky ověřené výpovědi fotbalistů Bohemians, v nichž stojí opak, se postavil stejně odmítavě. „Oni lžou! Nic takového jsem neudělal,“ pověděl Petr Drobisz.

Potíž je v tom, že je totiž v těchto věcech »známá firma« a není to poprvé, co se nad ním vznáší levota. Vždyť na konci sezony 2002/03 byl Drobisz vyřazen z kádru klubu Synot Staré Město (dnes 1. FC Slovácko) kvůli podezření z ovlivňování výsledků zápasů!

Drobiszovi v Olomouci v létě končí kontrakt a sportovní ředitel Jiří Kubíček na začátku jarní poloviny sezony řekl: „S Peťou jsme se domluvili, že definitivní rozhodnutí o jeho budoucnosti uděláme do března.“ Březen je tady, Drobiszova úplatkářská aféra také, a kdepak je teď smlouva?

Zaskočený šéf svazu Hašek: Cože? Úplatek? Budeme tvrdě trestat!

Kliknutím zvětšeteVyrazilo mu to dech! Když se šéf fotbalového svazu Ivan Hašek (46) od Aha! dozvěděl o kauze uplácení před ligovým zápasem Olomouc – Bohemians Praha, jako by se mu začal bortit svět, který chce budovat. Čistý, průhledný a fér. Svět fotbalu, kterému by lidi konečně věřili!

A najednou přijde taková rána, při níž nějaký podvodník vylije na jeho milovaný sport další rybník špíny! „Cože? Korupce? Nic o tom nevím, slyším to poprvé a jsem překvapen,“ zareagoval včera Ivan Hašek. „Zatím moc nerozumím tomu, proč s tím Bohemians přicházejí až teď, skoro po roce. A Olomouc tehdy potřebovala vyhrát, aby se dostala do evropského poháru? Hm, hmm...,“ zadumal se předseda.

Ano, tenhle šílený skandál s kupováním zápasu ze 30. května 2009 nespadá pod jeho vládu. Volby vyhrál až v červnu, ale z jeho slov je jasné, že na nějaké bylo – nebylo nehraje. „Nezáleží na tom, za jakého vedení se to mělo stát. Jakmile budu mít informace, nechám aféru vyšetřit, a pokud se úplatek potvrdí, pak se zasadím o tvrdé tresty,“ potvrdil Hašek Aha!, že se s nikým mazlit nebude.

Nesmí! Vždyť právě jedná s Paroubkem, s Topolánkem a se sponzory, aby do fotbalu napumpovali desítky milionů korun. A kvůli ostudě za 300 000 kaček by měl od nich slyšet, že do takové šmeliny nedají nic?

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.

Známé celebrity
Adéla Gondíková • Agáta Hanychová • Alice Bendová • Andrea Verešová • Anife Vyskočilová • Anna Geislerová • Bolek Polívka • Dagmar Havlová-Veškrnová • Dagmar Patrasová • Dana Morávková • Dara Rolins • Dominika Mesarošová • Ester Janečková • Eva Holubová • Ewa Farna • Gábina Partyšová • Hana Krampolová • Hana Maciuchová • Hana Zagorová • Heidi Janků • Ilona Csáková • Inna Puhajková • Iva Janžurová • Ivana Chýlková • Ivana Gottová • Iveta Bartošová • Jan Kraus • Jana Boušková • Jaromír Jágr • Jiří Krampol • Jiří Langmajer • Jiří Paroubek • Jiřina Bohdalová • Karel Gott • Karel Roden • Kateřina Brožová • Klára Issová • Květa Fialová • Lejla Abbasová • Leoš Mareš • Libuše Šafránková • Lucie Bílá • Lucie Borhyová • Lucie Vondráčková • Mahulena Bočanová • Marta Jandová • Martin Dejdar • Martina Gavriely • Michaela Maurerová • Michaela Ochotská • Michal David • Monika Absolonová • Naďa Konvalinková • Naďa Urbánková • Oldřich Kaiser • Ondřej Gregor Brzobohatý • Ornella Štiková • Petr Janda • Petr Kolář • Petr Rychlý • Petra Faltýnová • Petra Janů • Richard Genzer • Simona Krainová • Simona Stašová • Taťána Kuchařová • Tatiana Dyková • Tereza Kostková • Tereza Voříšková • Tomáš Klus • Tomáš Řepka • Václav Vydra  • Veronika Žilková • Vilma Cibulková • Vojtěch Kotek • Zlata Adamovská