Konec seriálové legendy: Chalupáři přišli o hospodu!
Obavy, strach, vášnivé debaty, naštvané reakce. To všechno je na denním pořádku ve vesnici Višňová, kde se natáčeli legendární Chalupáři (v seriálu nesla víska název Třešňová). Za všechno může hospoda, kam chodili pánové Kemr, Sovák nebo Větrovec. V reálu z ní po více než 40 letech udělali výrobnu psího žrádla a lidé se bojí zápachu, hluku a dokonce i krys.
Nikdo neví, co se uvnitř hospody děje, co přesně se tam bude pro psy vyrábět a co to pro ně bude znamenat. „Tady se lidi dost bojí, ale vy jste jim nic neřekl. Starosta nám taky nic neřekl,“ s těmito slovy nás odchytila přímo před budovou bývalé hospody žena s dítětem, když jsme zjišťovali podrobné informace o výrobně přímo od majitele provozovny pana Tomáš Milce.
„Na fotbale se to rozebírá zleva zprava, lidé jsou naštvaní, že to nekoupila obec. Všichni se bojí zápachu nebo toho, jestli tady nebudou nějací potkani,“ informovala majitele chalupářka z Višňové. A hned se od něj dočkala uklidňující odpovědi. „Nemusíte se ničeho bát.“
Bude to jako řeznictví
„Všechno máme podchycený. Máme i speciální vzduchotechniku, ve které jsou filtry a tlumiče zvuku. Jinak by nám to v dnešní době ani nikdo nezkolaudoval. Museli jsme mít i zvukovou studii,“ vysvětloval ochotně majitel a v klidu vyvracel obavy. „Bude to i ve zkušebním provozu, aby se případné nedostatky odstranily,“ svěřil Aha! a popsal, co přesně bude jeho firma Do psí misky vyrábět.
„Nejedná se o žádnou výrobu konzerv, jak tady po vesnici kolovalo. Jde o klasické zpracování masa jako ve středně velkém řeznictví. Přijede maso, tady ho akorát naporcujeme, zamrazíme a to je všechno. Akorát není určené pro lidi, ale pro psy,“ vysvětlil pan Tomáš a ochotně nás zavedl i do prostor, kde se stále ještě vše připravuje na zahájení provozu, odkud zrovna vyšla se spokojeným výrazem na tváři kontrolorka z veteriny.
Exteriér beze změn
Hospoda byla pět let na prodej. Z počáteční ceny 4 200 000 korun ale klesla až na 2 800 000 korun. A noví majitelé dělali stavební úpravy jen uvnitř. Jediné, co se na budově zvenku změnilo, jsou jedny vybourané dveře s roletou na expedici hotových výrobků. A příliš se nezmění ani zahrada, která už roky chátrá. „Na pozemku asi budou parkovat auta, ale nepřemýšleli jsme o tom, co s ní přesně uděláme,“ svěřil majitel.
Rozhořčení obyvatelé
Z nedostatků informací o provozovně kolují vesnicí poplašné zprávy a obavy, které nabírají na intenzitě. „Je to škoda, že ta hospoda už není. Ti lidé, co bydlí po okolí, mají strach, že tam bude smrad,“ pověděla Aha! místní obyvatelka, která si nepřála být jmenována a na návsi jsme se setkali s dalšími stejnými reakcemi. „Štve nás to. Smrad odtud určitě bude,“ řekl přesvědčeně jeden občan Višňové a jeho kamarád se přidal. „Zvedlo se hodně připomínek a na jejich základě se jich šel starosta zeptat. Jinak nikdo nikomu nic neřekl. Je to velká chyba, že tu hospodu nekoupila obec,“ dodal.
František Filip na videu: Proč nechtěl točit Chalupáře?