Rychlovky za pár korun: Uzený jazyk s česnekovou omáčkou podle Květy Kroupové

No řekněte sami, nechutná snad každému poctivá česká bramboračka, škubánky nebo knedlíčky? Dnes vás ale naučíme další jídla, které nezruinují vaši peněženku a přitom vám zachutnají.
Uzený jazyk s česnekovou omáčkou podle Květy Kroupové
Potřebujete
2 uzené vepřové jazyky • 1 cibuli • 6 stroužků česneku • 300 ml plnotučného mléka • 100 ml smetany • 1 lžíci másla • 1 lžíci oleje • 2- 3 lžíce hladké mouky • 1 citron • 1 lžičku francouzské hořčice • sůl • cukr • vegetu
Postup
Jazyky důkladně opereme ve studené vodě, vložíme do osolené vody a vaření asi hodinu doměkka. Uvařený jazyk ponoříme na chvíli do studené vody a od kořene ke špičce stáhneme kůži. Maso nakrájíme na kousky a udržujeme v teple.
Cibuli nakrájíme najemno a necháme ji zesklovatět na rozpuštěném másle s olejem. Po chvíli ji zasypeme hladkou moukou a zasmahneme dorůžova. Zalijeme plnotučným mlékem a rozmícháme na hladkou omáčku. Osolíme, přidáme lžičku vegety a utřený nebo najemno nastrouhaný česnek. Za častého míchání vaříme asi 15 minut. Dochutíme malou lžičkou francouzské hořčice, několika kapkami citronu, a podle chuti případně cukrem a solí.
Omáčku podáváme s houskovými knedlíky.