Cereálie nemusíte jen křupat, dají se i pít | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Cereálie nemusíte jen křupat, dají se i pít

Fotografie
Fotografie (internal)

Získali jste po bombastických reklamách některých firem dojem, že tělu prospěšné cereálie se dají pouze jíst jako sušenky nebo lupínky? Nenechte se mýlit a nezapomeňte, že je najdete i mezi nápoji.

Prodejci cereálních nápojů se tváří, jako by přicházeli se nějakou novinkou. Ty však mají svoji dlouhou historii - z pražených a mletých obilek ječmene, žita nebo semen bukvic či kořene čekanky vařili lidé již ve středověku. Už někdy na přelomu 19. a 20. století lvyráběli nápoje, které nazývali například Fíkovka, Melta nebo Cikorka. Dnes v obchodě milovníci cereálních nápojů najdou například Caro.

Typický současný cereální nápoj.

A z čeho se vyrábí ty dnešní? „Jednou z hlavních složek cereálních výrobků je čekanka, která dodává nápojům specifickou chuť. Čekanka obsahuje látky, které podporují trávení, vylučování žluče a chuť k jídlu,“ říká dietoložka Ludmila Oliveriusová.

Většina cereálních nápojů je pro svou snadnou stravitelnost a čistě přírodní složení vhodným nápojem pro kohokoli a kdykoli. Díky tomu, že cereální nápoje nemají povzbuzující účinek, mohou se bez obav pít i před spaním. Není třeba se proto bát ani zvyšování krevního tlaku.

Plus cereálních nápojů

  • Působí příznivě nejen na trávení, ale na celý organismus.
  • Dodávají tělu energii.
  • Jsou energické, ale neobsahují kofein.
  • Nezvyšují hladinu krevního cukru a vhodné jsou i pro diabetiky a těhotné a kojící ženy.

Kliknutím zvětšete

Cereální nápoje jsou vhodné i pro těhotné ženy.

Doporučení dietoložky: Jak pít cereální nápoj?

Můžete ho připravit s mlékem nebo vodou, případně obě tekutiny mixovat a najít pro sebe ten správný poměr. Ráno je vhodné připravit cereální nápoj s mlékem, protože nás tak zasytí a dodá potřebnou energii a látky, které tělo potřebuje.

Jako večerní nápoj nám naopak nebude bránit v usínání ani narušovat spánek, protože nemá povzbuzující účinek.

Pokud hubnete, cereální nápoj připravený pouze s vodou, případně nízkotučným mlékem, je vhodné pro redukční diety nebo pro ty, kdo se zaměřují výhradně na zdravou přírodní stravu.

Pokud máte alergii na mléčné bílkoviny nebo laktózovou intoleranci, zkuste připravit nápoj se sojovým „mlékem“. Tak ho mohou pít také vegetariáni.

Zkuste si pro zpestření připravit například cereální nápoj připravený s teplým nebo studeným mlékem, šlehačkou, skořicí nebo čokoládou, jako latté nebo v horkých letních dnech jako osvěžující nápoj s ledem.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.