Tipy národu pivařů: 9 pivních receptů | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Tipy národu pivařů: 9 pivních receptů

Buřty na pivu.
Buřty na pivu. (ara24. 6. 2010, 5:00)

Že jsme národem pivařů, o tom si snad nikdo nedovolí ani zapochybovat. Pořád ale ještě máme nějaké mezery, jak se stát opravdovými pivními fajnšmekry. K rozšíření pivního obzoru vám proto nabízíme hned několik výborných receptů.

1. Buřty na pivu

8 buřtů,
4 cibule,
1/4 litru černého piva,
1/4 litru kečupu, hořčice

Buřty podélně rozřízneme, vymázneme hořčicí a vložíme na kolečka nakrájenou cibuli, můžeme přidat i feferonku. Naskládáme do pekáčku hodně natěsno, podlijeme Kozlem a příčně přelijeme kečupem. Necháme zapéct.

2. Pivní tvarůžkový kompot

250 g olomouckých tvarůžků
1 cibule
3dcl piva
pepř
česnek
paprika sladká
kmín
hořčice

Tvarůžky nakrájíme na kousky, v misce promícháme s nakrájenou cibulí, česnekem a opepříme. Přidáme papriku, kmín a hořčici. Přendáme do sklenice, zalijeme pivem a dáme na celou noc do chladu.

Kliknutím zvětšete
Pivní chilli polévka.

3. Pivní chilli polévka

45 ml oleje
2 cibule
1 stroužek česneku
kmín
mletá paprika
1 červená chilli paprička
200 g mletého hovězího masa
800 g rajčat loupaných
850 g vývaru zeleninového nebo kuřecího
85 g rajčatového protlaku
5 g oregana sušeného
1 bobkový list
200 ml piva
čerstvě umletý pepř,
115 g vařených červených fazolí
115 g vařené cizrny

V kastrolu rozehřejeme olej. Cibuli a česnek osmahneme dosklovita. Přidáme kmín, mletou papriku a chilli papričku a vše 30 sekund mícháme. Poté přilijeme vývar, přihodíme rajčata, bobkový list, pepř a zalijeme pivem. Promícháme a zvolna povaříme 30 minut. Podle potřeby dolijeme vodu. Na závěr přidáme fazole a cizrnu. Nakonec přidáme oregano, přivedeme do varu, krátce povaříme a polévka je hotová.

4. Pivní guláš

hovězí maso přední
1 cibule
sůl
1 rajčatový protlak
mletý pepř
kmín
½ l vývaru
chléb
česnek
majoránka
sladká a pálivá paprika
křen
pivo

Hovězí maso přední pokrájíme na kostky. Oloupanou a nakrájenou cibuli osmahneme dorůžova, přidáme maso, mletý pepř, sůl, česnek a opečeme. Přidáme rajčatový protlak, orestujeme, zasypeme mletou paprikou a zalijeme vodou. Přidáme ještě kmín a dusíme doměkka. Guláš zahustíme přes cedník namočeným chlebem. Mezi prsty rozemneme majoránku a dovaříme do potřebné hustoty. Těsně před dovařením přilijeme pivo. Guláš můžeme dle potřeby přiostřit pálivou paprikou. Přímo na talíři polijeme maso a přidáme jemně nastrouhaný křen.

Vhodné přílohy: houskový knedlík, bramboráčky

Kliknutím zvětšete
Kozlí růžky s cibulí a pršutem na pivě.

5. Kozlí růžky s cibulí a pršutem na pivě

Na těsto:
300 g hladké mouky
35 g droždí
2 špetky cukru‘
1 vejce
1 lžička soli
120 g másla
70 ml vlažného mléka
60 ml piva

Na náplň:

2 cibule
70 g plátky pršut
2 lžíce oleje
50 ml piva
2 větší špetky cukru
50 g ovčího tvrdého sýra
sůl, pepř a petrželka
1 vejce na potření

Droždí rozpustíme ve vlažném mléce s Kozlem a cukrem a necháme na teplém místě vzejít. Mouku a sůl dáme do mísy. Přidáme vejce a nastrouhané máslo. Přidáme vzešlé droždí a vypracujeme tužší těsto. Přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě vykynout.

Pršut nakrájíme na nudličky, cibuli na plátky. Na oleji orestujeme, osolíme, opepříme, přidáme cukr a necháme za stálého míchání lehce zkaramelizovat. Přidáme trochu piva a vydusíme dosucha. Přidáme sekanou petrželku a strouhaný ovčí sýr.

Vykynuté těsto vyválíme na pomoučeném stole do tvaru kola. Nožem nebo radélkem rozdělíme na osm trojúhelníků. Do středu každého trojúhelníku dáme lžíci náplně a trojúhelník zarolujeme od špičky směrem k základně.

Rohlíčky přendáme na plech s pečícím papírem a každý potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme uzenou mořskou solí. Pečeme při 180°C asi 20 minut.

7. Pivní koláčky s tymiánem

Na koláčky:

200 g /10–12 ks / toastových chlebů
50 ml 33% smetany
50 ml černého piva
1 lžička dijonské hořčice
2 vejce
80 g piniových oříšků
sůl, pepř, tymián
olivový olej na opečení

Na náplň:

100 g měkkého tvarohu
50 g pomazánkového másla
4 lžíce olivového oleje
sůl a drcený pepř

Do mísy dáme toastový chléb, smetanu, Kozla, žloutek, hořčici, pinie, sůl, pepř a lístky tymiánu. Rozmačkáme na vláčné, ale ne tekuté těsto.

Na horké pánvi s olivovým olejem utvoříme lžící malé koláčky a pomalu po obou stranách opečeme.

A dále plníme čímkoliv. Např. uzeným lososem, modrým sýrem anebo švarcvaldskou šunkou a rajčátky.

8. Vánoční jablečný štrúdl paní z Popovic

0,25 l černého piva
nakrouhaná oloupaná jablka zbavená jader
500 g mouky
1 ztužený tuk
posekané vlašské ořechy
rozinky (nejlépe nakládané v rumu)
mletá skořice
pískový cukr

Tuk nastrouháme a necháme změknout, přidáme mouku a ¼ l piva. Z těchto surovin zpracujeme těsto, které necháme asi ½ hodiny odpočinout v lednici. Pak jej rozdělíme na dva stejné díly a z každého rozválíme na pomoučeném válu tenkou placku. Tu posypeme vrstvou jablek a dochutíme cukrem, skořicí, rozinkami a ořechy. Opatrně zavineme, aby se těsto nepotrhalo, a přendáme na plech. Poté potřeme rozšlehaným vajíčkem. Pečeme dozlatova při teplotě 170°C (horkovzdušná trouba 150°C). Upečený štrúdl sypeme moučkovým cukrem.

9. Pivní sýr

400g pivního sýra
100g hořčice
10g papriky mleté sladké (podle chuti i pálivou)
50g česnek
jedna větší cibule
100g másla
200 ml piva

Příprava je v tomto případě velice jednouchá. Buď dáme před každého stolovníka větší talíř se sýrem překrojeným napříč a obloženým surovinami nebo smícháme všechny suroviny dohromady a ze vzniklé směsi vykrajujeme lžící šištičky. Pokud by se někdo kromě chuti chtěl předvést i tvarem, může použít cukrářský sáček se špičkou. Musí se, ale smířit s tím, že na cukroví už ho nepoužije. Směs se v tomto případě musí namíchat řidší, aby prošla špičkou, a před podáváním řádně vychladit.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.