Ridiho letní recepty! 2. díl: Rajčata plněná lilkem! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Ridiho letní recepty! 2. díl: Rajčata plněná lilkem!

Emanuel Ridi
Emanuel Ridi (TV Prima – Tomáš Mikule, Foto Profimedia.cz, ara)

Italská kuchyně hojně využívá i zeleninu. Oblíbená jsou nejen rajčata, která se upravují na mnoho způsobů, ale i třeba lilek. V dnešním receptu vás kuchař Emanuel Ridi (36) seznámí s přípravou rajčat plněných právě lilkem.

 

Potřebujete:

  • rajčata
  • lilek
  • sůl
  • červenou cibuli
  • česnek
  • bazalku
  • olivový olej
  • sýr

Emanuelův postup

Začneme tím, že z větších masitých rajčat vydlabeme dužinu a snažíme se při tom neproříznout dno plodu. Vnitřky posolíme a otočíme dnem vzhůru, aby z nich vytekla přebytečná šťáva. Rajčata pak naplníme opečeným lilkem, který ale musíme nejprve zbavit hořkých silic. Jak na to? Plátky lilků nasolíme a necháme je »vypotit«. Po čtvrt hodině tekutinu setřeme ubrouskem, lilky znovu osolíme a nakrájíme na kostičky. Dozlatova je orestujeme na červené cibulce a dvou stroužcích česneku. Přidáme bazalku, která tvoří s lilkem a rajčaty lahodnou a vynikající kombinaci. Směs z pánve rozdělíme do rajčat a v pekáčku je zapečeme v troubě. Předtím je ale ještě zakapeme olivovým olejem a ozdobíme snítkou bazalky. A kdo chce, může před vložením do trouby přidat ještě sýr. Zapékáme opět okolo čtvrt hodiny při teplotě 180 °C. Rajčata jsou hotová, když začínají praskat a krásně voní.

A ještě recept navíc: Lilek zapečený s mletým masem!

Lilek je i v Česku běžně k dostání, zdaleka u nás ale nemá takové využítí v kuchyni jako ve středomoří. Vynikající je i jen tak orestovaný na olivovém oleji, vhodný je i ke grilování. Kromě báječného receptu na přípravu rajčat plněných lilkem vám deník Aha! přináši i další recept na zapečený lilek s mletým masem.

Potřebujete:

  • 2 lilky
  • 1 hrníček uvařené rýže
  • 200 g mletého masa
  • 1 větší cibule
  • 2 zralá rajčata
  • 1 vejce
  • sůl
  • pepř
  • olej

Lilky řádně omyjeme, rozkrojíme podélně napůl a vydlabeme dužinu. Půlky osolíme a poté, co pustí šťávu, je osušíme. Mezitím si smícháme suroviny na naplnění – nakrájenou a osmahnutou cibuli, mleté maso, rýži, vejce a sůl a pepř. Lilky pak naplníme směsí a dáme zapéct do vymazaného pekáčku. Na povrch lilků můžeme klást plátky rajčat. Zapékáme asi 40 minut při teplotě cca 180 stupňů. Na závěr můžeme lilky posypat strouhaným sýrem.

Zítra: Brambory zapečené se slaninou!

 

 

 

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.