Bosák moderoval vaření. Praštil snad se sportem?!
S mikrofonem v ruce sice byl, vedle sebe však neměl sportovce, ale šéfkuchaře kouzlícího zázraky na grilovacím stolku. Že by nová role proslulého sportovního komentátora? Dostali jsme z něj i pár receptů…
S mikrofonem v ruce sice byl, vedle sebe však neměl sportovce, ale šéfkuchaře kouzlícího nad grilovacím stolkem. Že by nová role proslulého populárního komentátora? Dostali jsme z něj i pár receptů…
Jaromíra Bosáka jsme tak zastihli v jedné restauraci na pražské Kampě. Pobíhal s mikrofonem ve stanu a komentoval výkony kulinářského mága Jana Krajče při pikniku pořádaného firmou Penam.
Jaromír Bosák při práci...
a šéfkuchař Krajč při své práci.
Ačkoliv by se mohl živit moderováním podobných akcí, zůstane u sportu. Na akci si prý jen „odskočil“. Kromě moderování také proto, aby se inspiroval pro soukromé pikniky.
Bosákova inspirace z dílny kulinářského mága Krajče
Sendviče s uzeným kuřecím prsíčkem, arašídovým máslem smaženými pataty
Na přípravu 1 sendviče potřebujeme:
2 plátky sendvičového chleba
1 lžíce arašídového másla
2 lžíce pomazánkového másla
1 lžíce olivového oleje
drcený pepř
2 sladké brambory patata
olej na smažení
hrst salátu rukola
Postup přípravy:
1. Sendvič pokapeme olivovým olejem a lehce ogrilujeme. Uzené kuřecí prsíčko potřeme olivovým olejem a pomalu grilujeme na kraji grilu.
2. Brambory oloupeme, nakrájíme na struhadle na tenké plátky a v horkém oleji předem osmažíme.
3. Smícháme arašídové a pomazánkové máslo, olivový olej, drcený pepř a vše prošleháme.
4. Sendvič potřeme máslem, poklademe plátky smažených sladkých brambor, přidáme tenké plátky uzeného masa, trochu salátu, přiklopíme druhým sendvičem a podáváme.
Kuřecí paličky s chilli
Na přípravu 1 sendviče potřebujeme:
8 – 12 kuřecích stehen
2 plátky slunečnicového chleba
4 lžíce sezamového oleje
1 lžíci chilli pasty
sůl a pepř
1 limetku
Postup přípravy:
1. Smícháme sezamový olej, chilli pastu, kůru a šťávu z limetky, sůl a pepř. Do marinády naložíme kuřecí paličky, které jsme předtím trochu propíchali vidličkou, a necháme přes noc v lednici odpočinout.
2. Grilujeme na okraji grilu po všech stranách. Podáváme se salátem a limetkou nebo se slunečnicovým chlebem.
Kuřecí prsíčka se slaninou a šalvějí
Na přípravu 1 sendviče potřebujeme:
4 kuřecí prsíčka
2 plátky slunečnicového chleba
8 lístků šalvěje
4 plátky slaniny
sůl a pepř
olivový olej
1 drcený hřebíček
Postup přípravy:
1. Do kuřecích prsíček vyřízneme tenkým nožem kapsu, do které vložíme kousek modrého sýra. Na každé prsíčko položíme lístky šalvěje, zabalíme jej do plátků slaniny a upevníme párátkem.
2. Smícháme olivový olej, drcený hřebíček, mořskou sůl a čerstvě drcený pepř. Do připravené marinády na 2 hodiny naložíme prsíčka. Grilujeme na dřevěném uhlí nebo elektrickém či plynovém grilu po obou stranách. Podáváme s avokádovým salátem nebo se slunečnicovým chlebem. Salát vytvoříme z nakrájeného avokáda, cherry rajčátek, citrónové šťávy, olivového oleje, soli a pepře.
Grilované tympánové sendviče s pivní šunkou, sýrem a lilkovým dipem
Na přípravu 1 sendviče potřebujeme:
2 plátky sendvičového chleba
1 vejce
sůl a pepř
2 špetky tymiánových lístků
1 lžíce lilkového dipu
4 sherry rajčata
Postup přípravy:
1. V mléce rozšleháme vejce, sůl, pepř a tymiánové lístky. Touto směsí potřeme sendviče po obou stranách a položíme na gril. Grilujeme na kraji grilu, kde by měla být teplota menší. Sendviče obrátíme a grilujeme do zlaté barvy.
2. Hotové sendviče dáme na úplný kraj grilu. Na každý sendvič položíme na nudličky nakrájenou šunku a plátky sýra. Takto připravené sendviče necháme na kraji grilu hezky prohřát, dokud sýr lehce nepovolí. Ihned podáváme.
Na lilkový dip potřebujeme:
2 – 3 stroužky nadrobno nasekaného česneku
20 ml olivového oleje
1 špetka tymiánových lístků
10 ml pesta
1 střední šalotku nasekanou nadrobno
1 lžíci řeckého jogurtu
mořskou sůl a pepř podle potřeby
Postup přípravy:
1. Lilek podélně rozkrojíme a nožem na každém lilku uděláme zářezy do tvaru mřížky. Posypeme mořskou solí a necháme hodinu odpočinout. Papírovým ručníkem utřeme hořkou šťávu z lilku, kterou sůl vytáhla, potřeme olivovým olejem a pod grilem upečeme, až je dužina měkká. Pečenou dužinu poté lžící vyškrábneme do mísy.
2. Dužinu vložíme do mixéru, přidáme nasekaný česnek, tymián, pesto, sůl, pepř, jogurt a šalotku a vytvoříme pastu. Podle potřeby dochutíme solí a pepřem.
Autor Jan EXNER
Foto ara
17. 6. 2010, 06:00