Bosák moderoval vaření. Praštil snad se sportem?! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Bosák moderoval vaření. Praštil snad se sportem?!

Komentátor Jaromír Bosák a šéfkuchař Jan Krajč.
Komentátor Jaromír Bosák a šéfkuchař Jan Krajč.

S mikrofonem v ruce sice byl, vedle sebe však neměl sportovce, ale šéfkuchaře kouzlícího zázraky na grilovacím stolku. Že by nová role proslulého sportovního komentátora? Dostali jsme z něj i pár receptů…

S mikrofonem v ruce sice byl, vedle sebe však neměl sportovce, ale šéfkuchaře kouzlícího nad grilovacím stolkem. Že by nová role proslulého populárního komentátora? Dostali jsme z něj i pár receptů…

Jaromíra Bosáka jsme tak zastihli v jedné restauraci na pražské Kampě. Pobíhal s mikrofonem ve stanu a komentoval výkony kulinářského mága Jana Krajče při pikniku pořádaného firmou Penam.

Jaromír Bosák při práci...

a šéfkuchař Krajč při své práci.

Ačkoliv by se mohl živit moderováním podobných akcí, zůstane u sportu. Na akci si prý jen „odskočil“. Kromě moderování také proto, aby se inspiroval pro soukromé pikniky.

Bosákova inspirace z dílny kulinářského mága Krajče

Sendviče s uzeným kuřecím prsíčkem, arašídovým máslem smaženými pataty

Kliknutím zvětšete

Na přípravu 1 sendviče potřebujeme:

2 plátky sendvičového chleba

80 g Kuřecího prsíčka uzeného

1 lžíce arašídového másla

2 lžíce pomazánkového másla

1 lžíce olivového oleje

drcený pepř

2 sladké brambory patata

olej na smažení

hrst salátu rukola

Postup přípravy:

1. Sendvič pokapeme olivovým olejem a lehce ogrilujeme. Uzené kuřecí prsíčko potřeme olivovým olejem a pomalu grilujeme na kraji grilu.

2. Brambory oloupeme, nakrájíme na struhadle na tenké plátky a v horkém oleji předem osmažíme.

3. Smícháme arašídové a pomazánkové máslo, olivový olej, drcený pepř a vše prošleháme.

4. Sendvič potřeme máslem, poklademe plátky smažených sladkých brambor, přidáme tenké plátky uzeného masa, trochu salátu, přiklopíme druhým sendvičem a podáváme.

Kuřecí paličky s chilli

Kliknutím zvětšete

Na přípravu 1 sendviče potřebujeme:

8 – 12 kuřecích stehen

2 plátky slunečnicového chleba

4 lžíce sezamového oleje

1 lžíci chilli pasty

sůl a pepř

1 limetku

Postup přípravy:

1. Smícháme sezamový olej, chilli pastu, kůru a šťávu z limetky, sůl a pepř. Do marinády naložíme kuřecí paličky, které jsme předtím trochu propíchali vidličkou, a necháme přes noc v lednici odpočinout.

2. Grilujeme na okraji grilu po všech stranách. Podáváme se salátem a limetkou nebo se slunečnicovým chlebem.

Kuřecí prsíčka se slaninou a šalvějí

Kliknutím zvětšete

Na přípravu 1 sendviče potřebujeme:

4 kuřecí prsíčka

2 plátky slunečnicového chleba

8 lístků šalvěje

4 plátky slaniny

100 g sýra s modrou plísní (rokfór)

sůl a pepř

olivový olej

1 drcený hřebíček

Postup přípravy:

1. Do kuřecích prsíček vyřízneme tenkým nožem kapsu, do které vložíme kousek modrého sýra. Na každé prsíčko položíme lístky šalvěje, zabalíme jej do plátků slaniny a upevníme párátkem.

2. Smícháme olivový olej, drcený hřebíček, mořskou sůl a čerstvě drcený pepř. Do připravené marinády na 2 hodiny naložíme prsíčka. Grilujeme na dřevěném uhlí nebo elektrickém či plynovém grilu po obou stranách. Podáváme s avokádovým salátem nebo se slunečnicovým chlebem. Salát vytvoříme z nakrájeného avokáda, cherry rajčátek, citrónové šťávy, olivového oleje, soli a pepře.

Grilované tympánové sendviče s pivní šunkou, sýrem a lilkovým dipem

Kliknutím zvětšete

Na přípravu 1 sendviče potřebujeme:

2 plátky sendvičového chleba

0,2 dl mléka

1 vejce

sůl a pepř

2 špetky tymiánových lístků

80 g Pivní šunky

80 g sýru Čedar

1 lžíce lilkového dipu

4 sherry rajčata

Postup přípravy:

1. V mléce rozšleháme vejce, sůl, pepř a tymiánové lístky. Touto směsí potřeme sendviče po obou stranách a položíme na gril. Grilujeme na kraji grilu, kde by měla být teplota menší. Sendviče obrátíme a grilujeme do zlaté barvy.

2. Hotové sendviče dáme na úplný kraj grilu. Na každý sendvič položíme na nudličky nakrájenou šunku a plátky sýra. Takto připravené sendviče necháme na kraji grilu hezky prohřát, dokud sýr lehce nepovolí. Ihned podáváme.

Na lilkový dip potřebujeme:

400 g lilku (2 ks)

2 – 3 stroužky nadrobno nasekaného česneku

20 ml olivového oleje

1 špetka tymiánových lístků

10 ml pesta

1 střední šalotku nasekanou nadrobno

1 lžíci řeckého jogurtu

mořskou sůl a pepř podle potřeby

Postup přípravy:

1. Lilek podélně rozkrojíme a nožem na každém lilku uděláme zářezy do tvaru mřížky. Posypeme mořskou solí a necháme hodinu odpočinout. Papírovým ručníkem utřeme hořkou šťávu z lilku, kterou sůl vytáhla, potřeme olivovým olejem a pod grilem upečeme, až je dužina měkká. Pečenou dužinu poté lžící vyškrábneme do mísy.

2. Dužinu vložíme do mixéru, přidáme nasekaný česnek, tymián, pesto, sůl, pepř, jogurt a šalotku a vytvoříme pastu. Podle potřeby dochutíme solí a pepřem.

Autor Jan EXNER

Foto ara

17. 6. 2010, 06:00

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.