Večeře s Aha! Což takhle dát si... Lasagne
Dříve pojem lasagne (čti lasaně) vzbuzoval představy o exotickém jídle. Nyní však můžete lasagne koupit v každém větším obchodě nebo si je jednoduše udělat. Proto jsme pro vás připravili recept na zeleninové lasagne se sýrovou omáčkou.
Vaří: Radek Kašpárek,šéfkuchař Ola Kala
Suroviny na těsto:
-
500 g hladké mouky
-
7 vajec
-
olivový olej
-
sůl
Smícháme suroviny a vypracujeme těsto. To vyválíme a nožem nakrájíme pláty o velikosti A4. Tyto pláty prokládáme tomatovou omáčkou a bešamelem a pečeme v troubě na 180 °C cca 30 minut. Podáváme přelité sýrovou omáčkou.
Tomatová omáčka:
-
1 velká cibule
-
2 konzervy loupaných rajčat
-
1 stroužek česneku
-
olivový olej
-
tymián
-
sůl
-
pepř
-
cukr
Cibuli nakrájíme najemno a na oleji orestujeme s plátky česneku. Přidáme rajčata, sůl, pepř, tymián a 5 minut povaříme. Možno lehce dosladit cukrem.
Omáčka bešamel:
-
100 g másla
-
100 g hladké mouky
-
0,5 l mléka
-
0,2 l smetany 12%
-
sůl
-
pepř
-
muškátový květ
Máslo rozpustíme v hrnci, mouku restujeme cca 5 minut za stálého míchání. Přidáme mléko a na mírném ohni šleháme do zhoustnutí. Přidáme smetanu a necháme lehce provařit cca 20 minut. Stále mícháme, hrozí připálení. Pak omáčku dochutíme solí, pepřem a muškátovým květem.
Sýrová omáčka:
-
250 ml smetany
-
125 g nivy
Smetanu zahřejeme, vložíme nastrouhanou nivu a necháme rozpustit.