Večeře s Aha! Což takhle dát si... Chřest s omáčkou a zapečeným rajčetem!
Chřest je zdravý a chutný! A dobrý kuchař s ním dokáže doslova zázraky. Proto jsme pro vás připravili recept na chřest s holandskou omáčkou. K tomu si můžete přidat zapečená rajčata, která se v troubě při 200 °C pečou cca 10 – 15 minut, až se na povrhu utvoří křupavá krusta.
Vaří: Michal Nikodém, šéfkuchař Ola Kala
Bílý chřest oloupeme škrabkou na zeleninu (pokud je mladý, není potřeba), spodní část odkrojíme. Zelený chřest neloupeme, pouze odkrojíme spodní suchou část a odloupneme lupínky. Oba chřesty vložíme do vařící vody ochucené solí, cukrem, máslem, citronovou kůrou, kůrkou chleba a octem. Chřest vaříme cca 5 minut – musí zůstat křupavý. Po uvaření scedíme, necháme okapat, aranžujeme na talíře a přeléváme omáčkou a posypeme nastříhanou řeřichou.
U zeleného chřestu pouze oloupeme lupínky.
Vařící se vodu ochutíme solí, cukrem, máslem a citronem...
...do ní vložíme oba druhy chřestu a kůrku chleba.
Máslo dáme do malé misky a necháme ½ minuty v mikrovlnné troubě rozpustit. Do mísy, ve které budeme šlehat omáčku, opatrně slijeme horní vrstvu tuku. Bílou tekutinu – syrovátku, nepoužijeme. K máslovému tuku přidáme žloutky, víno, vývar a špetku soli a trochu citronové šťávy a nad plamenem vyšleháme do tuhé omáčky.
Na 4 porce potřebujeme:
-
500 g bílého chřestu
-
500 g zeleného chřestu
-
vinný ocet
-
citronovou šťávu
-
máslo
-
kůrku chleba
-
řeřichu
-
cukr, sůl
Holandská omáčka:
-
125 g másla
-
4 lžíce bílého vína
-
2 lžíce vývaru nebo vody
-
2 žloutky
-
sůl