Večeře s Aha! Což takhle dát si... Hovězí ragú - Na víně s bramborovou kaší
Víte, co to je ragú? Ragú je podle slovníku pikantní pokrm z větších kousků masa, vnitřností a zeleniny, s hustou omáčkou. A to je případ našeho receptu na hovězí ragú na víně s bramborovou kaší. Pokud chcete vidět přípravu tohoto jídla naživo, sledujte večer TV Barrandov.
Vaří: Radek Kašpárek, šéfkuchař Ola Kala
Suroviny na 4 porce:
-
0,6 kg hovězí kližky
-
150 g mrkve
-
120 g celeru
-
100 g petržele
-
2 ks větší cibule
-
100 g špeku
-
rajčatový protlak
-
1 lžíce švestkových povidel
-
3 dcl červeného vína
-
sůl, pepř
Hovězí kližku nakrájíme na kostky. Kořenovou zeleninu nakrájíme na kostky a restujeme se špekem do hnědé barvy. Přidáme kližku a vše společně osmahneme. V polovině restování přidáme cibuli nakrájenou na kostičky a zarestujeme dohněda. Potom přidáme povidla a protlak, zarestujeme, zalijeme vínem, necháme lehce odpařit a podlijeme vodou. Dusíme doměkka. Měkké maso vyjmeme, šťávu dochutíme dle potřeby. Dle potřeby dohustíme.
Suroviny na 4 porce bramborového pyré:
-
0,5 kg brambor
-
150 g másla
-
sůl
-
120 ml smetany
Uvařené brambory ve slupce oloupeme a propasírujeme, nebo je můžeme pomlít. Do takto připravených brambor, nalijeme rozpuštěné máslo, smetanu, osolíme a vyšleháme krémovou konzistenci.
Suroviny na ozdobu:
-
1 červená cibule
-
4 žampiony
-
4 plátky slaniny
-
nakládané cibulky
-
pažitka
Cibuli a žampiony nakrájíme na plátky a slaninu na nudličky, společně orestujeme, přidáme cibulky a pažitku. Tuto směs naaranžujeme na hotové ragú.