Radíme na téma: Pomeranč. Červený je lepší!

Pomeranče mají mnozí z dávné minulosti zafixované jako malý tvrdý a nestravitelný plod. „To byly kubánské pomeranče. Vždycky, když jsme je dostali v jídelně, hráli jsme s nimi fotbal. Jíst se nedaly,“ směje se šéfkuchař Václav Frič. Dnes už se prodávají velké, chutné a šťavnaté. Červené pomeranče mají ještě výraznější a silnější chuť.
Připravuje šéfkuchař Pražského kulinářského institutu Václav Frič (35).
Kubánský pomeranč byl stejně jako některé menší, vhodný na výrobu džusů a šťáv. Bez pomerančů by také nevznikla vynikající pochoutka – kachní prsíčka na pomerančích. Kůrou a dužinou se často zdobí i další pokrmy. Stále větší popularitu si také u nás získává pomerančový likér. „Používám ho na dochucení sosů, do koktejlů a do palačinek. Vždy jídlo krásně navoní,“ doporučuje Frič.