Radíme na téma: Pitahaya - Chutná jako kiwi

Pitahaya je na naše poměry vzhledově i chuťově velmi exotické ovoce, které k nám přicestovalo z Thajska a Hongkongu. Proto se s ní vaří převážně v asijské kuchyni. „Můžeme ji využít do ovocných mís, ale většinou ji barmani používají na zdobení koktejlů,“ říká šéfkuchař Václav Frič. Pitahaya se nejčastěji krájí na silnější kolečka.
Pitahaya je plod kaktusu, který roste na stromech a skalách. Má nádherné bílé květy, které dosahují velikosti až 30 centimetrů. Její slupka by měla mít červenorůžovou barvu. Uvnitř je bílá dužina s černými semínky. Chuťově velmi připomíná kiwi. Původně pochází ze střední Ameriky. Dračí ovoce, jak se mu přezdívá kvůli jeho zvláštnímu tvaru, pořídíte v obchodech za cenu od 60 do 100 korun.