Večeře s Aha! Což takhle dát si... Tarte Tatin! Obrácený jablkový koláč
Dejte si s námi jednoduchý kolář s komplikovaným názvem Tarte Tatin. Tento obrácený koláč pochází z Francie ze sklonku 19. století a zasloužily se o něj sestry Tatinovy z hotelu Tatin. Těm v průběhu přípravy klasického jablečného koláče zkaramelizovala jablka – a pak už je stačilo jen přiklopit těstem a upéct.
Vaří Michal Nikodém, šéfkuchař Ola Kala
Suroviny na korpus:
-
2 žloutky
-
1 vanilka
-
70 g cukr moučka
-
125 g másla + na vymazání formy
-
250 g hladké mouky
-
špetka soli
-
1 lžička prášku do pečiva
-
kůra z 1 citronu
Suroviny na náplň:
-
Oloupaná, očištěná jablka
-
150 g cukru krupice
Máslo, cukr, žloutek, kůru, vanilku a sůl utřeme do světle žluté pěny. Přidáme mouku s kypřicím práškem a vypracujeme hladké těsto. Vložíme minimálně na 30 min. do lednice.
Koláčovou formu vymažeme máslem. Na pánvi rozpustíme cukr na karamel a opékáme v něm na měsíčky nakrájená jablka (šestiny nebo osminy jablek). Jablka vyložíme na dno formy, karamel, který zbude na pánvi, přilijeme k jablkům.
Vyválíme těsto do průměru formy a jablka jím přikryjeme. Upečeme ve vyhřáté troubě při 160 °C. Pak necháme chvíli vychladit a vyklopíme na talíř.