Večeře s Aha! Což takhle dát si... Tarte Tatin! Obrácený jablkový koláč | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Večeře s Aha! Což takhle dát si... Tarte Tatin! Obrácený jablkový koláč

A je hotovo! Tohle je Tarte Tatin.
A je hotovo! Tohle je Tarte Tatin. (Aha! – Martin Přibyl)

Dejte si s námi jednoduchý kolář s komplikovaným názvem Tarte Tatin. Tento obrácený koláč pochází z Francie ze sklonku 19. století a zasloužily se o něj sestry Tatinovy z hotelu Tatin. Těm v průběhu přípravy klasického jablečného koláče zkaramelizovala jablka – a pak už je stačilo jen přiklopit těstem a upéct.

 

Vaří Michal Nikodém, šéfkuchař Ola Kala

Suroviny na korpus:
  • 2 žloutky
  • 1 vanilka
  • 70 g cukr moučka
  • 125 g másla + na vymazání formy
  • 250 g hladké mouky
  • špetka soli
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • kůra z 1 citronu
Suroviny na náplň:
  • Oloupaná, očištěná jablka
  • 150 g cukru krupice

Máslo, cukr, žloutek, kůru, vanilku a sůl utřeme do světle žluté pěny. Přidáme mouku s kypřicím práškem a vypracujeme hladké těsto. Vložíme minimálně na 30 min. do lednice.

Koláčovou formu vymažeme máslem. Na pánvi rozpustíme cukr na karamel a opékáme v něm na měsíčky nakrájená jablka (šestiny nebo osminy jablek). Jablka vyložíme na dno formy, karamel, který zbude na pánvi, přilijeme k jablkům.

Vyválíme těsto do průměru formy a jablka jím přikryjeme. Upečeme ve vyhřáté troubě při 160 °C. Pak necháme chvíli vychladit a vyklopíme na talíř.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.