Radíme na téma: Lilek. Pozor na plíseň! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Radíme na téma: Lilek. Pozor na plíseň!

Připravuje šéfkuchař Pražského kulinářského institutu Václav Frič (35)
Připravuje šéfkuchař Pražského kulinářského institutu Václav Frič (35) (Aha! – Martin Pekárek)

Říká se, že lilek buď milujete, nebo nenávidíte. Je chloubou řecké, arménské a gruzínské kuchyně. Středomořská kuchyně by bez lilku nemohla existovat. „Řecká musaka je vlastně jen lilek a jehněčí. Stejně jako cuketa patří do zeleninových lasagní. Existuje také bílý a fialový lilek,“ říká šéfkuchař Václav Frič.

Po ugrilování je příjemně nasládlý, ale i u něj platí: solit lilek až při podávání.

„Když lilek rozkrojím, musí být uvnitř bílý. Pokud uvnitř najdu černá semínka, je lépe je odstranit, zalézají často do zubů,“ radí Frič. Doma si ho můžete připravit tak, že ho na kolečka (podobná cuketě) zabalíte do alobalu a dáte do trouby na 20 až 30 minut. Dávejte si však pozor na nahnilá místa. „Jakmile se plíseň objeví na jednom místě, už je vždy v celém kusu zeleniny,“ upozorňuje Frič.

Uvnitř by měl být lilek bílý.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.