Radíme na téma: Lilek. Pozor na plíseň!

Říká se, že lilek buď milujete, nebo nenávidíte. Je chloubou řecké, arménské a gruzínské kuchyně. Středomořská kuchyně by bez lilku nemohla existovat. „Řecká musaka je vlastně jen lilek a jehněčí. Stejně jako cuketa patří do zeleninových lasagní. Existuje také bílý a fialový lilek,“ říká šéfkuchař Václav Frič.
Po ugrilování je příjemně nasládlý, ale i u něj platí: solit lilek až při podávání.
„Když lilek rozkrojím, musí být uvnitř bílý. Pokud uvnitř najdu černá semínka, je lépe je odstranit, zalézají často do zubů,“ radí Frič. Doma si ho můžete připravit tak, že ho na kolečka (podobná cuketě) zabalíte do alobalu a dáte do trouby na 20 až 30 minut. Dávejte si však pozor na nahnilá místa. „Jakmile se plíseň objeví na jednom místě, už je vždy v celém kusu zeleniny,“ upozorňuje Frič.
Uvnitř by měl být lilek bílý.