Proteinová dieta - Takhle zhublo1,5 milionu žen! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Proteinová dieta - Takhle zhublo1,5 milionu žen!

Při proteinové dietě nejíte nic jiného než mléčné výrobky, maso včetně ryb a vajíčka.
Při proteinové dietě nejíte nic jiného než mléčné výrobky, maso včetně ryb a vajíčka. (Profimedia.cz)

Jak je možné, že Francouzky patří k nejštíhlejším ženám v Evropě? Mají to snad v genech? Možná. Hlavní tajemství ale nejspíš spočívá v revoluční proteinové dietě, za kterou by dalo ruku do ohně 1,5 milionu francouzských žen!

 

Jejím autorem je francouzský odborník na výživu Dr. Pierre Dukan. Dietu představil před deseti lety v rámci své knihy, která se brzy stala bestsellerem. Od té doby díky této dietě zhublo 1,5 milionu žen – nejen výrazně, ale také trvale! Nyní začíná bodovat i za hranicemi...

Celé kouzlo spočívá v tom, že jíte jenom proteiny (tj. maso včetně ryb, vajíčka a nízkotučné mléčné produkty) a zapíjíte je velkým množstvím vody. Denně se doporučuje vypít tři litry neslazených tekutin. Budeteli jíst pouze proteiny, sníží se vaše chuť k jídlu – vaše tělo bude produkovat ketonické buňky, které ji potlačují. Proteiny jsou jednak méně kalorické než většina ostatních živin, jednak jsou hůře stravitelné – tělo tedy spotřebuje hodně energie na jejich zpracování.

Během prvních 10 dnů dojde k velkému poklesu hmotnosti (Dukanův první pokusný pacient tímto způsobem shodil za 10 dní 7 kg), který se postupně zpomaluje. Když dosáhnete cílové váhy, není problém s dietou přestat a začít jíst, jak jste byli zvyklí. Dvakrát týdně si dokonce můžete dopřát tučné jídlo i alkohol. Ale jednou týdně je přece jen dobré vzpomenout si na dietu a absolvovat proteinový den. V této fázi diety už sice nehubnete, ale ani nepřibíráte.

Proteinová dieta je oblíbená i mezi celebritami – drží ji například zpěvačka Jennifer Lopez (40) či modelka Gisele Bündchen (29).

Tajemství ovesných otrub
Do proteinové diety je vhodné zařadit i jednu polévkovou lžíci ovesných otrub denně! Obsahují velké množství sacharidů a proteinů, ale také hodně rozpustné vlákniny, která ve střevech pohltí vodu a nabobtná na dvacetinásobek své velikosti. Vy se tak cítíte sytě a spokojeně, nemáte potřebu jíst. Ovesné otruby jsou také dobré na srdce a usnadňují zažívání. V těle na sebe navíc vážou tuky, cukry a toxiny a odvádějí je ven dřív, než se dostanou do krevního oběhu.

Typický proteinový jídelníček
  • Snídaně: Káva nebo čaj (např. s odtučněným mlékem a umělým sladidlem), dva malé nízkotučné jogurty nebo 225 g nízkotučného sýra cottage, jeden plátek šunky nebo jedno vařené vejce.
  • Svačina: Malý nízkotučný jogurt nebo 115 g nízkotučného sýra cottage.
  • Oběd: Krabí tyčinky, kuřecí stehno, plátek vařeného lososa nebo pepřový biftek a jako dezert vaječný krém.
  • Svačina: Nízkotučný jogurt a plátek krůtí šunky.
  • Večeře: Krevety naložené v bylinkách a kuřecí plátek tandoori nebo slávky s vařeným hovězím a neslazený vanilkový krém. Jako dezert palačinka s ovesnými otrubami.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.