Zónová dieta: Zhubnete, ale musíte cvičit!!! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Zónová dieta: Zhubnete, ale musíte cvičit!!!

»Chcete zhubnout? Začněte se hýbat, sportujte!« Takové doporučení dává většina lékařů svým pacientům s nadváhou či obezitou. S nadbytečnými kily však zápasí i ti z nás, kteří se pravidelně hýbou. A právě pro ně je určena zónová dieta.

 

Zónová dieta je založena na vyváženém poměru živin, které mají tvořit sacharidy, tuky a bílkoviny v poměru 40 : 30 : 30. Zároveň zakazuje jakékoli sladkosti, nejen v podobě bonbonů a sušenek, ale i sladkých limonád typu cola nebo ledových čajů apod. „Sladkými nápoji si lidé neúměrně zvyšují příjem cukru, kromě obezity i riziko infarktu, mrtvice nebo cukrovky,“ uvádí profesor Rudolf Poledne, předseda Fóra zdravé výživy.

Bílkoviny:

Vhodné: kuřecí a krůtí maso bez kůže, ryby a dary moře, nízkotučné mléčné výrobky (jogurty, sýry, mléko, kefíry), vaječné bílky, sójové maso. Za odměnu si lze dopřát libové hovězí či telecí maso, prsní krůtí či kuřecí šunku s nízkým obsahem soli.

Nevhodné: vepřové maso, vaječné žloutky, polotučné a plnotučné mléko, mléčné výrobky s vysokým obsahem tuku (smetanové jogurty), uzeniny, tavené sýry.

Tuky:

Vhodné: olivový olej, rostlinné tuky (např. Flora), avokádo, makadamové ořechy, mandle.

Nevhodné: máslo, sádlo, smetana, ztužený rostlinný tuk.

Sacharidy:

Vhodné: syrová zelenina (listové saláty, papriky, rajčata, zelí, ředkvičky), vařená zelenina (pórek, špenát, brokolice, květák, fazolové lusky), ovoce (jablko, grapefruit, nektarinka, jahody, meloun, pomeranč, maliny, kiwi) – nejvíce však 150 g denně, ovesné vločky, celozrnný chléb, rýže natural, celozrnné těstoviny. Za odměnu si lze dát brambory, banán, mango.

Nevhodné: oplatky, corn flakes, med, cukr, zmrzlina, sladké pečivo, popcorn, bílý chléb, bílé těstoviny, rýže, kukuřice, kupované džusy.Plusy Omezení příjmu sacharidů, snaha o vyvážený příjem živin. Dostatečný pitný režim, dostatečný příjem vlákniny, pravidelných 5 až 6 denních porcí v určitém časovém odstupu. Dostatečný příjem vitaminů a minerálů.  Omezení pití sladkých nápojů.  Pravidelný pohyb.sžimdostatečnýpřInfografika Aha! – Tomáš Klomfar

Důležitá pravidla:

➤ Jídlo během dne je nutné rozdělit do 5 až 6 porcí (3 větší jídla a 2 – 3 svačiny).

➤ Mezi jednotlivými jídly nesmí být nikdy odstup větší než 4 hodiny.

➤ Každé denní jídlo musí být tvořeno poměrem sacharidů, tuků a bílkovin v poměru 40 : 30 : 30.

➤ Nezapomínat na pitný režim. Zapíjet se vždy musí i každé jídlo!

➤ Zakázány jsou všechny sladkosti – sušenky, čokolády, zmrzliny, bonbony, sladké pečivo.

➤ Nepřerušovat pravidelné cvičení, ideální je sportovat 4krát týdně.

Příklad jídelníčku:

■ Snídaně: tři míchané bílky, půl krajíce žitného chleba, grapefruit.

■ Svačina: 100 g sýra Cottage, paprika.

■ Oběd: 150 g kuřecích prsíček, 60 g rýže natural, 200 g dušených žampionů, 1 lžička olivového oleje.

■ Svačina: 50 g krůtích prsou, jablko.

■ Večeře: sendvič (salát z mořských plodů bez majonézy ve 2 plátcích žitného chleba), malý salát.

■ Noční svačina: 1 dl bílého vína, 50 g sýra.

 

Jak dlouho se drží: Přísnou verzi diety je možné dodržovat 3 měsíce, dále je nutné jídelníček zpestřit i o jiné potraviny.

Kolik shodíte? Váhu lze snížit o 4 kilogramy měsíčně a váhu i udržet.

 

Plusy

Omezení příjmu sacharidů, snaha o vyvážený příjem živin. Dostatečný pitný režim, dostatečný příjem vlákniny, pravidelných 5 až 6 denních porcí v určitém časovém odstupu. Dostatečný příjem vitaminů a minerálů.  Omezení pití sladkých nápojů.  Pravidelný pohyb.

Minus

Dlouho trvá, než se ji člověk naučí dodržovat, protože prakticky odpovídá racionálnímu jídelníčku.

 

Kliknutím zvětšete

 

Zhodnocení poradkyně Aha! MUDr. Jany Čepové, MBA:

Tento typ stravování odpovídá vyváženému příjmu živin, vitaminů, minerálů. Z jídelníčku jsou odstraněna sladká jídla a nápoje (nejen buchty, ale i zmrzliny a limonády), tučná jídla (doporučeno je libové maso), uzeniny. Je povolena občas i sklenka vína a tento typ stravování se asi ani dietou nedá nazývat. Ale znovu zopakuji, trvá to, než se ji člověk naučí dodržovat. A taky nesmí zapomínat na pravidelný pohyb, který je součástí této filozofie.

Alkohol a obezita:

Dvojka vína nebo pivo jednou za čas s naší váhou nezamává. Dámeli si je denně, půjdou kila nahoru. A to i v případě, že se zrovna moříte s dietou. Shazovat ani nezačnete – alkohol hubnutí zastavuje. „Alkohol je energeticky velmi vydatný. Rychle nám dodá energii a tu z ostatního jídla tělo již nepotřebuje a uloží ji v podobě tuku,“ vysvětluje primářka Jana Čepová.

Jídlo si vychutnávejte:

Přemýšlet o tom, co si dáváme na talíř, a jídlo si vychutnávat, užívat si ho by mělo být základem zdravého životního stylu. „Právě tomu by nás redukční diety měly naučit. Zpomalte a nehltejte. Zjistíte, že při pravidelném a pomalém jídle nám stačí menší porce. A již tím začnete hubnout. A hlavně – věnujte se pouze jídlu a nekoukejte u toho na televizi či do novin,“ radí primářka Jana Čepová.

Hubnout neznamená hladovět:

Chcete zhubnout? Pak si pamatujte že nikdy nesmíte hladovět. I pokud při dietním režimu počítáte každé sousto, nikdy byste neměli pociťovat hlad. „Organismus si nedostatek pamatuje a automaticky se mu brání tím, že energii ukládá do tukových zásob. Tvoří si je pro dobu, kdy se nebudete moct najíst nebo budete zkoušet novou dietu a nesmyslně hladovět,“ vysvětluje primářka Jana Čepová. Rozložte si potraviny do 5 až 6 denních porcí a dodržujte přesně hodinu, kdy snídáte, obědváte, svačíte. „Naši předci věděli, že pravidelnost je v životě důležitá.  Naše babičky vyžadovaly, aby oběd byl  na stole přesně v poledne. My bychom na to neměli zapomínat i přesto, že se denní režim dnešních lidí liší,“ dodává doktorka Čepová.

 

Infografika Aha! – Tomáš Klomfar

 

 

Autor:  diety,americký lékař Berry Sears,doporučuje dietní režim zejména pro pravidelně sportující lidi s nadváhou. „I sportovec,který přijímá více energie než pohybem vydá,přibývá na váze,“ potvrzuje primářka Jana Čepová. Stabilizaci či snížení váhy pak dosáhne buď větším výdejem energie při sportu či úpravou jídelníčku.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.