»Jídlo pro život« podle Billa Phillipse - Vycvičte si svoje tělo! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

»Jídlo pro život« podle Billa Phillipse - Vycvičte si svoje tělo!

Bill Phillips
Bill Phillips

»Jídlo pro život« podle Billa Phillipse má být jeden z nej dietních režimů vůbec. Problémem však je, že ne všem se bude líbit. Nejde totiž jen o shazování kilogramů pomocí upraveného jídelníčku, ale celkovou změnu životního stylu. Znamená to tedy nejen jíst – energii přijímat, ale i vydávat – tedy cvičit!

Dieta Billa Phillipse má hned několik cílů: zredukovat podkožní i vnitřní tělesný tuk, zpevnit postavu – vybudovat svalovou hmotu, cítit se lépe – mít dostatek energie a vypadat mladší. Jak je něco takového možné?

Nejprve je třeba upravit jídelníček, který by měl obsahovat jen velmi nízký obsah tuku. Jíst bychom měli pravidelně šestkrát denně a vždy jen malé porce. Každá z nich má být složena ze zeleniny, libového masa, drůbeže, ryb nebo tvarohu. Jako přílohy jsou povoleny brambory a hnědá rýže. K pití je doporučena neperlivá voda, neslazené ovocné šťávy, neslazený čaj i káva.

Bill Phillips klade kromě změny stravování velký důraz na dostatečný pohyb. Cvičit je třeba pravidelně 6krát denně a nejlépe po ránu. Cvičební plány jsou individuální – záleží na zdravotním stavu, fyzičce. Pro každého je však již z počátku vhodné aerobní cvičení – plavání, jízda na kole či rotopedu, svižná chůze, běh, běh na lyžích či veslování. „Způsob cvičení je vhodné konzultovat s obezitologem, sportovním lékařem nebo trenérem,“ doporučuje primářka Jana Čepová.

Příklad jídelníčku:

1. den
Snídaně: míchaná vajíčka se šunkou a tvrdým sýrem, plátek celozrnného chleba
Svačina: jablko, 100 g tvrdého tvarohu
Oběd: bramborová polévka nezahušťovaná moukou, rybí filé vařené v páře, rajčatový salát
Svačina: 250 ml nízkotučného kefíru, proteinový koktejl (sportovní výživa)
Večeře: kuřecí steak se zeleninovou oblohou posypaný strouhaným tvarohem

2. den
Snídaně: ovesná kaše s medem a sušeným ovocem, 100 g tvarohu
Svačina: bílý jogurt, banán
Oběd: tomatová polévka nezahušťovaná moukou, krůtí steak, rýže natural a zeleninový salát
Svačina: 100 g zeleninového tvarohu, proteinový koktejl (sportovní výživa)
Večeře: zapečený lilek s králičím masem

Jak dlouho se drží
Tento dietní režim je možné držet neomezeně. 

Kolik shodíte?
V průběhu měsíce shodíte v průměru 3 až 6 kilogramů. Díky cvičení však tělo zpevníte a vytvarujete. Nesmí se zapomínat, že tuk je lehčí než svaly.

Cvičením zhubnete i 30 kg

Začínáte hubnout a dosud byl jediný sport, jemuž jste se věnovali, chůze do práce a milování s partnerem? Potom je pro vás nejvhodnějším způsobem, jak se dostat do formy a snížit váhu, tzv. aerobní cvičení. „Aerobním cvičením a úpravou životosprávy lze snížit váhu velmi úspěšně. Výjimeční nejsou ani pacienti s úbytkem hmotnosti 20 až 30 kilogramů,“ popisuje svoji zkušenost primářka Jana Čepová. Naopak posilováním moc nezhubnete. „V posilovně spíše zpevníte a zformujete postavu,“ uvádí primářka Čepová.

Jak vám pomáhá?
  • Aerobní cvičení nesnižuje pouze hmotnost, zlepšuje celkový zdravotní stav. 
  • Snižuje krevní tlak a hladinu cholesterolu v krvi.
  • Posiluje krevní oběh a srdce.
  • Do těla uvolní endorfiny – hormony štěstí, působí proti špatné náladě, únavě, depresi.
  • Je prevencí osteoporózy – řídnutí kostí.

Plusy

Povinné a pravidelné cvičení.
Dostatečné množství zeleniny.

Minusy

Nadměrný příjem bílkovin, tím zatížení ledvin.
Při úplném omezení tuků dochází k nedostatečnému vstřebávání vitaminů rozpustných v tuku a tím pádem k jejich nedostatku.

Kliknutím zvětšete
Začněte sportovat - Pravidelně!
  • Nesportujete? Pak je na počátku nejvhodnější začít s dlouhými svižnými procházkami. Běžné venčení psa se nepočítá.
  • Jestli se vám nechce ven do sněhu a máteli doma rotoped, nepoužívejte ho pouze jako věšák. Běžte si zaplavat do bazénu.
  • Postupně si »přidávejte« – svižnou chůzi změňte na běh.
  • Nemějte předsudky vůči posilovnám a zajděte si zajezdit na rotopedu, veslařském trenažeru či orbitreku, který simuluje jízdu na běžkách. 
  • Sportujte pravidelně, nejméně 3krát týdně po dobu 40 až 60 minut.
  • Měřte si tep. Jen za podmínky, že se během cvičení pohybuje v rozmezí 60 až 80 procent vašeho maximálního tepu srdce, hubnete.

Jak spočítat tep srdce?
Od čísla 200 odečtěte svůj věk. Dostanete tak maximální tepovou frekvenci vašeho srdce.
Tepová frekvence 45letého člověka by měla být při cvičení následující:200 – 45 = 155 (max. tepová frekvence)
155 x 0,6 = 93
155 x 0,85 = 131 (tepová frekvence by se při cvičení měla pohybovat od 93 do 131 tepů za minutu)

Odborná poradkyně MUDr. Jana Čepová, MBA

Primářka Ústavu klinické biochemie a patobiochemie 2. lékařské fakulty UK a Fakultní nemocnice Motol v Praze.

Zhodnocení poradkyně Aha!:

„Pozitivem je nutnost cvičení, ale to zas až tak do diet nepatří. Jinak tato dieta škodí organismu pro svůj nevyvážený příjem živin. A jistě není pravda, že se může držet neomezeně. Určitě není určena pro širokou veřejnost, ale dokonce ani pro sportovce bych ji celoživotně nedoporučovala.“

Co na to lékař - Prof. MUDr. Libor Vítek, PhD, MBA

Vedoucí Hepatologické laboratoře Ústavu klinické biochemie a laboratorní diagnostiky 1. LF UK

„Tato dieta omezuje příjem tuků a naopak preferuje příjem bílkovin. Vyvinuta byla původně kulturistou Billem Phillipsem a vychází z  dietních a tréninkových principů používaných v kulturistice. Již toto ukazuje, že ji nelze použít pro širší vrstvy populace.“

Pomohou s hubnutím léky?

Co byste říkali pilulce, po jejímž spolknutí by šla nadbytečná kila dolů sama? „Takový způsob hubnutí by vyhovoval jistě každému. Proto je také na trhu mnoho preparátů – tablet, náplastí, čajů, které snadné a rychlé zhubnutí slibují,“ říká primářka Jana Čepová. Pokud ale nechceme jen vyhodit peníze, měli bychom se jim raději vyhnout.

Zcela jinou skupinou jsou léky – antiobezitika. Ty lidem s těžkou obezitou může předepsat obezitolog a internista. „Přesto základem léčby obezity i u nich zůstává úprava životosprávy. Léky jsou doplněk,“ uvádí primářka Jana Čepová. Zároveň je třeba si uvědomit, že i tyto léky mají vedlejší účinky, a tak nejsou vhodné pro každého. „Mohou zvyšovat krevní tlak, způsobovat zažívací a psychické obtíže,“ potvrzuje primářka Jana Čepová.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.