Atkinsova dieta: Hubněte jen se steaky! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Atkinsova dieta: Hubněte jen se steaky!

Fotografie
Fotografie (internal)

Chcete zhubnout, ale nedokážete si představit, že se budete muset rozloučit s míchanými vajíčky ke snídani, pořádným kusem masa k obědu a večer si už u televize nedáte své oblíbené sýry? Potom je přímo pro vás určena dieta doktora Roberta Atkinse.

  

Atkinsova dieta nevylučuje potraviny označované jinými redukčními režimy jako nezdravé. Naopak vylučuje většinu těch »zdravých«. Povoluje např. jen velmi malé množství zeleniny.

Dieta je založena na co největším snížení sacharidů ve stravě – ty jsou obsaženy právě v zelenině, pečivu, přílohách... Masa a tučná jídla nám žádnou energii ve formě sacharidů nedodávají, a tělo si ji proto musí samo vyrobit z tuků.

Jejich přeměna je ale v těle velmi náročná. Tuky, které během diety zkonzumujeme, se neukládají v podobě pneumatik na břiše a naopak hubneme.

U diety určitě nebudete mít hlad, množství jídla není nijak omezeno. Poslední jídlo je však povoleno nejpozději 3 hodiny před spaním.

Co můžete jíst?

Všechny druhy masa včetně ryb, vajíčka, tvrdé a plísňové sýry (nikdy však sýry tavené), z uzenin pouze tzv. fermentované salámy typu uherák. Máslo a ostatní tuky bez omezení. Je možné použít jakékoli druhy koření, houby. K pití vodu, neslazenou minerálku, sodu (lze ochutit šťávou z jednoho citronu denně). Zeleninový salát – např. okurkový, celerový, zelný (maximálně dva malé šálky denně).

Zakázaná jídla

Chléb, pečivo, kukuřice, moučná jídla, ovoce, mrkev, hrách, fazole, sladké kompoty, sirupy, zmrzlina, rýže, sušené ovoce, kečup, mléko, jogurt s ovocem, tvrdý alkohol (povolena je 1 dl vína k jídlu).

Plusy

Žádné nejsou.

Minusy

  • Nízká konzumace zeleniny, nedostatek vlákniny a s tím související zácpa.
  • Nadbytečný příjem bílkovin a tak zvýšená zátěž pro ledviny.
  • Nadbytečný příjem tuků způsobí zvýšenou hladinu cholesterolu v krvi a s tím spojené zvýšené riziko kardiovaskulárních chorob.
  • Nedostatek vitaminů a minerálů, nutnost jejich dodání pomocí tablet z lékárny.
Kliknutím zvětšete
Odborná poradkyně - MUDr. Jana Čepová, MBA

Primářka Ústavu klinické biochemie a patobiochemie 2. lékařské fakulty UK a Fakultní nemocnice Motol v Praze.

Zhodnocení poradkyně Aha!:

Ačkoliv je dieta vstřícná k čokoládě, obrovským steakům, tedy jídlům která máme hodně rádi, tak její dodržování vede k metabolickým poruchám v organismu a dlouhodobé dodržování této diety může být životu nebezpečné. A k čemu bude člověk štíhlý, když bude ležet s infarktem myokardu nebo selháním ledvin na kapačkach v nemocnici? Dietu rozhodně nedoporučuji.

Co na to lékař - Profesor Libor Vítek

Vedoucí Hepatologické laboratoře Ústavu klinické biochemie a laboratorní diagnostiky 1. LF UK

„Typická vysokotuková dieta, jejíž účinnost spočívá ve faktu, že lidé nemohou neomezeně přijímat tučná jídla a v konečném důsledku omezí spotřebu kalorií. Podle Atkinse dieta, která vede k omezení příjmu sacharidů (cukrů), má za následek zvýšené spalování tuků. Potřebné kalorie, které tělo potřebuje, jsou získávány spalováním uloženého podkožního tuku, a nikoli konzumovanými cukry. Proto příjem zvýšeného množství tuků nevede k nadváze. Tato dieta však ignoruje fakt, že za tloustnutí či hubnutí může příjem energie, a nikoli složení stravy. Atkinsovy teze jsou pro obézní lidi velmi atraktivní, neboť tvrdí, že většina lidí s nadváhou se nepřejídá, ale má vrozené dispozice pro tloustnutí. Navíc Atkins vyhlašuje, že na rozdíl od jiných diet u té jeho lidé netrpí hladem. Tuto dietu nedoporučuji i přesto, že ve většině případů se dostavují krátkodobé výsledky.“

Hubení lidé mě štvou!

Spisovatelka a novinářka Halina Pawlowská měla svého času problémy s finančním úřadem, protože si do odečitatelných položek dala i halenky a trička velikosti 36. „Dokážu jim, že to je moje velikost,“ svěřila se Pawlowská, která podle odhadů Aha! nosí velikost 44. A co řekla Halina o hubnutí? „Hubení lidé mě štvou! Obzvláště když říkají věci jako: „Víš, já se někdy zapomenu najíst.“ No, už jsem zapomněla, kde bydlím, kam jsem zaparkovala auto nebo třeba kam jsem dala klíče. Ale NIKDY se nezapomenu najíst. Musíte být tak trochu blbí, abyste se zapomněli najíst, ne?!“

Pozor na »zdravé« potraviny! I po nich se totiž tloustne!

Rozhodli jste se zatočit s nadbytečnými kily, a proto bedlivě vybíráte ve všech  obchodech speciální potraviny? Pokud se zaměřujete na výrobky označené »light«, »bez tuku« či »lehký«, měli byste být hodně obezřetní. Ne každý je pro dietu vhodný, i po nich se totiž tloustne a vůbec ne málo.

„Odebraný tuk výrobci často nahrazují např. škroby. Ve výsledku může být takový light výrobek pro redukční režim vhodnější méně než klasický,“ upozorňuje farmaceut Martin Staněk. Neexistuje totiž žádná skupina potravin, po níž by se vyloženě hublo, každá obsahuje určité množství energie. Zaleží tedy spíš na správně zvolené skladbě potravin, jejich množství a také výdeji přijaté energie – tedy pohybu. Ten je pro hubnutí nejspolehlivější! J

Jak vybírat mléčné výrobky?
  • Ideálním nízkotučným mléčným výrobkem jsou nízkotučné tvarohy. Skvěle zasytí a můžeme si jich dovolit sníst poměrně velké množství. 
  • Nízkotučné jogurty vybírejte velmi pozorně. Tuk je často nahrazen nepřiměřeným množstvím sacharidů (škrobem či řepným cukrem).
  • Lidé se sklonem k nadváze by měli pít nízkotučné mléko. Obsah vápníku a minerálních látek se nijak neliší od mléka plnotučného.
  • Mléko nahradit podmáslím.
  • Milovníci mléčných výrobků s pár kily navíc by měli dávat přednost jogurtům před tučnými a často přeslazenými pudinky a mléčnými krémy.
  • Místo tučných tvrdých nebo plísňových sýrů je vhodnější sáhnout v obchodě po lučině či sýru Cottage. Možnou variantou může být i nízkotučný eidam.
  • Velkým plusem mléčných kysaných výrobků je obsah mléčných bakterií, které dokážou podpořit obranyschopnost organismu, podporují trávení, zabraňují pálení žáhy, pocitům plnosti žaludku či zácpě.
Velký zadek je zdravý!

Britští lékaři potěšili ženy, které trápí poněkud větší zadní partie. Nejde o žádnou vadu na kráse, ale naopak o významný přínos vašemu zdraví. Na rozdíl od většího bříška totiž tuk usazený v hýždích snižuje hladinu špatného cholesterolu a zvyšuje hladinu dobrého cholesterolu, což brání kornatění tepen. Výsledkem je nižší riziko srdečních chorob, ale také menší pravděpodobnost onemocnění cukrovkou. Je pravda, že tuku na zadku se člověk zbavuje hůř než v břišních partiích. Ale dobrou zprávou je, že vám takto uložený tuk snižuje tvorbu chemikálií, které podporují riziko infarktu. Což se o břišním tuku říct nedá. Právě v boji s chorobami srdce hodlají britští vědci nový poznatek využít.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.