Špenátový koláč

Mouku dejte do mísy, udělejte v ní důlek, do kterého dejte rozdrobené droždí a cukr. Zalijte vlažným mlékem, nechte droždí vzejít, pak přidejte olej, hrst ovesných vloček a vypracujte vláčné těsto. Na teplém místě je nechte vykynout. Špenát spařte vroucí vodou, sceďte, nechte okapat a hrubě nasekejte. Ricottu rozmíchejte s vejci, špenátem, nastrouhanou goudou, solí a pepřem.
POTŘEBUJETE:
■ 250 polohrubé mouky
■ 15 g droždí
■ 1 lžičku cukru
■ sůl
■ 100 ml mléka
■ 50 ml oleje
■ hrst ovesných vloček
■ 300 g čerstvého špenátu
■ kelímek ricotty
■ 3 vejce
■ 50 g goudy
■ sůl
■ pepř
Těstem vyložte koláčovou formu i s okraji a nechte ještě chvíli kynout. Pak těsto pokryjte špenátovou náplní, vložte do vyhřáté trouby a zvolna upečte dozlatova.
Text a foto: Blanka a Jiří Poláčkovi