Mřížkový kynutý koláč s rybízem, meruňkami a borůvkami | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Mřížkový kynutý koláč s rybízem, meruňkami a borůvkami

Mouku se špetkou soli prosejte do mísy, udělejte v ní důlek, do kterého dejte trochu cukru, rozdrobte droždí, zalijte trochou vlažného mléka a nechte droždí vzejít. Pak přidejte zbylé mléko a cukr rozpuštěný vlažný tuk, žloutek a vypracujte vláčné těsto, které nechte vykynout. Dvěmi třetinami těsta vyplňte plech.

POTŘEBUJETE:

■ 400 g polohrubé mouky
■ 50g cukru
■ 100 g tuku
■ 200 ml mléka
■ 1 vejce
■ 20 g droždí
■ špetku soli
■ rybíz
■ meruňky
■ borůvky

Mouku se špetkou soli prosejte do mísy, udělejte v ní důlek, do kterého dejte trochu cukru, rozdrobte droždí, zalijte trochou vlažného mléka a nechte droždí vzejít. Pak přidejte zbylé mléko a cukr, rozpuštěný vlažný tuk, žloutek a vypracujte vláčné těsto, které nechte vykynout. Dvěmi třetinami těsta vyplňte plech. Zbylé nakrájejte na kousky, ze kterých vyválejte dlouhé válečky. Sestavte z nich mřížku a spolu s okraji potřete bílkem. Jednotlivé mřížky vyplňte střídavě různě rybízem, borůvkami a středy ozdobte půlkou meruňky, posypte cukrem a v předehřáté troubě upečte. Místo cukru můžete posypat drobenkou.

Text a foto: Blanka a Jiří Poláčkovi

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.