Ukrajinský boršč
Žebro a vepřové maso vložíme do hrnce s 3 litry vody, přidáme 4 kuličky pepře, bobkový list, sůl a vaříme asi 1,5 hodiny. Mezitím si nakrájíme zeleninu. Vepřové maso vyjmeme, dáme stranou a hovězí dovaříme. Slaninu umeleme.
POTŘEBUJETE (na 6 porcí):
■ 1,5 kg hovězího žebra
■ 1 kg zadního vepřového
■ 1 pórek
■ 500 g rajčat
■ 150 g uvařené červené řepy
■ ½ malé hlávky zelí
■ 250 g brambor
■ 1 velkou mrkev
■ 2 petržele
■ 1 zelenou papriku
■ 50 g loupaných rajčat
■ 2 cibule
■ 3 bobkové listy
■ 3 stroužky česneku
■ 100 g slaniny
■ 1 rajský protlak
■ 75 ml zakysané smetany
■ šťávu z 1 citronu
■ kuličkový pepř
■ sůl
Česnek rozdrtíme, promícháme se slaninou a krátce osmahneme na pánvi. Přidáme všechnu zeleninu (kromě řepy) a orestujeme. Žebro vyjmeme, obereme a maso vrátíme zpět. Směs z pánve přidáme do hrnce s hovězím a vaříme dalších 20 minut. Přidáme červenou řepu, rajský protlak, zakápneme citronovou šťávou, dosolíme a dovaříme. Vepřové nakrájíme a vrátíme do polévky. Před podáváním dáme na talíř s polévkou lžíci zakysané smetany.
Zdroj: V. Macháček a převzato z knihy Dělená strava z nakladatelství Svojtka&Co.