Nový občanský zákoník: Zvíře už konečně není věc! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Nový občanský zákoník: Zvíře už konečně není věc!

V tomto roce nás čekají velké změny.
V tomto roce nás čekají velké změny. (Profimedia.cz, scom )

Lepší zacházení se zvířaty! To by měl zajistit nový občanský zákoník, který platí od začátku letošního roku. Podle něj už zvíře není věc a zaslouží si zacházení, které přísluší živému tvoru.

Zákaz dávání zvířat do zálohy, povinnost uhradit léčebné výlohy v případě poranění, a to i když dalece přesahují cenu zvířete... To jsou některé ze změn, které přináší nový občanský zákoník. Jeho tvůrci po letech vyslyšeli hlasy ochránců zvířat, kteří uzákonění zvířete jako věci odmítali.
Majitelé zvířete nyní mohou požadovat náhradu za citovou újmu, pokud jim někdo to jejich zabije. Dříve se odhadní cena zvířete stanovovala podle jeho věku, čím bylo starší, tím více se snižovala. I to nový zákoník zrušil.

Co všechno se změní

*Zvíře už není věc a majitel s ním musí zacházet ohleduplně, jako s cítícím živým tvorem. Česko převzalo zákonnou úpravu, která platí na západě Evropy.

*Pokud někdo zvíře zraní, musí uhradit veterinární péči v plné výši, a to i v případě, že přesahuje cenu zvířete. Je jedno, jde-li o »papírového« šampiona, nebo voříška z útulku.

*Pokud někdo zvíře usmrtí, majitel může požadovat náhradu nemajetkové škody za citovou újmu.

*Na cenu zvířete už se nevztahuje amortizace, která se běžně vztahuje na neživé předměty. Jeho hodnota stanovená znalcem s věkem neklesá.

*Zvíře je stále možné prodat, ale není ho možné dát například do zástavy.

Autor:  rvs

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.