Hlídejte si dobře své zdraví: Když játra volají o pomoc! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Hlídejte si dobře své zdraví: Když játra volají o pomoc!

Fotografie
Fotografie (internal)

 Někdy nastane situace, kdy játra onemocní a nejsou schopna plnit všechny své funkce správně. Na tento orgán číhá mnoho nemocí, hlavně infekčních, ale v některých případech stačí i nadměrně pozitivní vztah k mastným jídlům. Jak potom pomoci?

Varovné příznaky
Tato největší žláza v lidském těle plní množství životně důležitých funkcí (játra se podílejí na trávení potravin, metabolismu, jsou nezbytné pro srážení krve a produkci hormonů). Příznaky jaterního onemocnění mohou být různé, avšak nejčastějšími výstrahami, že je něco špatně, bývají:

* bolesti v pravém podžebří * únava * nevysvětlitelné ztráty na váze * žluté zbarvení bělma

Pokud pociťujete tyto nepříjemnosti, určitě navštivte svého lékaře – není se čeho bát. Na základě zdravotního stavu vám poradí, co byste měli změnit. Řekne vám, zda stačí zlepšit pouze životní styl, nebo doporučí dietu.

Ozdravovací kúra

Není to žádná drastická dieta, ze které byste měli mít obavy. Je doporučovaná hlavně lidem s chronickým onemocněním jater, při infekční mononukleóze a u obávaných akutních hepatitid. A jak taková kúra vypadá?

* Musí se omezit živočišné tuky a je třeba nahradit je rostlinnými. Doporučuje se pít sójové, mandlové nebo ovesné mléko.

* Člověk s nemocnými játry by se měl zcela vyhýbat alkoholu.

* Je nutné dodat tělu vitamíny. Dopřejte si ke každému jídlu čerstvou zeleninu a ovoce, doplníte si tak množství důležitých enzymů, vitamínů a antioxidantů.

* Také česnek a cibule pomáhají játrům tím, že odstraňují měď, přídatné látky potravin (tzv. éčka) a přebytek estrogenu.
* Nenahraditelnou roli v jaterní dietě hrají také bílkoviny. Jezte tvarohy, kuřecí maso, ryby, jogurty.

* Omezte solení.

Autor:  zuš

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.