Oči prozradí vaše nemoci! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Oči prozradí vaše nemoci!

Nemocná plíce, játra napadrť a srdíčko kousek od infarktu... Ano, to vše je možné vyčíst z očí. Detailním pohledem do oka lze totiž zjistit, jaké choroby vás trápí nebo čím můžete onemocnět.


● Modroocí lidé více trpí angínami
● Hnědoocí zase revmatismem
● Co prásknou oči na vás?

Tím vším se totiž zabývá celá věda, nazvaná irisdiagnostika (iris = duhovka). Co na nás tedy naše oko napráská?

Na oční duhovce každého člověka (také zvířat), jsou patrné různé barevné tečky a skvrnky. A právě podle jejich umístění, velikosti a barvy se určuje zdravotní stav. Když totiž některý orgán začne špatně pracovat, na duhovce oka se ukáží změny, přestože dotyčný ještě nemá žádné problémy ani bolesti...

Zelená duhovka

Lidé se zelenýma očima mají sklon k astmatu, různým alergiím a k nervovým onemocněním. Jejich organismus je citlivý k alkoholu a omamným látkám.


Modrošedá duhovka

Lidé s modrošedýma očima mají sklon k zánětům sliznic, ekzémům, nachlazení, angínám, problémům s lymfatickým systémem.


Světle modrá duhovka

Na nositele prozrazuje sklon k revmatickým onemocněním, dně, ekzémům a k potížím s ledvinami. Jejich nervový systém je odolný vůči stresu a psychické zátěži. Jen tak něco je neporazí, v těžkých situacích se na ně lze spolehnout.

Hnědá duhovka

Máte-li hnědé oči, může se u vás objevit onemocnění krve, poruchy látkové výměny, artritida a revmatismus. Tito lidé jsou citliví, dokáží se vžít do situace ostatních. Potřebujete-li pomoc, obraťte se na ně.

Barevná duhovka

Obsahuje více barev, které se prolínají, a můžeme ji najít u modrých i hnědých očí. Kdo na svět kouká vícebarevnýma očima, má prý sklon k vážnějším nemocem, například k rakovině.

Bělmo prozradí zdravotní stav

Kliknutím zvětšeteČervené žilky na bělmu: Ukazují na problémy s krevním tlakem, potíže se zvýšenou lomivostí cév, sklon ke křečovým žilám, hemoroidům, krvácení z dásní, ale i na možnost alergií a migrén.
Žluté skvrnky v bělmu: Poukazují na přetížení jater, možnost žlučníkové koliky.
Pigmentové skvrny (žluté, červené, oranžové nebo černé tečky): Vznikají často jako reakce na jedy, těžké kovy, léky nebo drogy v našem organismu.

Pozor, tohle jsou oči nemocného!

Kliknutím zvětšeteLevé oko, muž, modrá duhovka
Žlutohnědé zbarvení svědčí o slabé tělesné stavbě a značné toxikaci střevních oblastí. Velký otvor ve tkáni duhovky v horní pravé části naznačuje slabost v oblasti krku. Šupinaté rámování vnějšího okraje duhovky ukazuje na problémy s pokožkou.

Kliknutím zvětšeteLevé oko, žena, modrá duhovka
Žlutá znaménka na vnějším okraji duhovky značí ucpání lymfatických drah. Velká oranžová skvrna v horním pravém kvadrantu dokládá chemické sedimenty. Nepravidelná a otevřená místa ve tkáni duhovky svědčí o slabé tělesné konstituci. Žluté oblasti poblíž zornice dosvědčují toxikaci v žaludku a ve střevech.

Oko, prozraď mi...

Kliknutím zvětšeteNa obrázku je zjednodušené rozdělení očí podle nemocí. Pokud při pohledu do zrcadla spatříte na oku nějakou zvláštní skvrnku či útvar, který tam dříve nebyl, podle irisdiagnostiky máte nějakou nemoc. Jakou? To záleží na tom, v jaké části oční duhovky se skvrnka nachází... Levá duhovka přitom odpovídá levé straně těla, pravá pravé...
Nemoci z oční duhovky určovali už lékaři za faraona Tutanchámona. Moderní základy čtení diagnózy z očí dal ale až maďarský lékař, který se jako chlapec staral o sovu se zlomenou nohou. Všiml si černé tečky v jejím oku, která se při uzdravování postupně měnila v bílé skvrnky.
Rarita Aha!: Stává se, že někteří lidé mají od narození každou barvu oka jinou. Jde vlastně o hříčku přírody, a při určování diagnózy podle oka to nemá žádný význam.


Autor: (in)
Foto Aha!: profimedia.cz, archiv, infografika Rastislav Bujna

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.