Úspěch Terezky Votavové (8), holčičky trpící dětskou mozkovou obrnou: Už zvládne 140 kroků! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Úspěch Terezky Votavové (8), holčičky trpící dětskou mozkovou obrnou: Už zvládne 140 kroků!

Terezka už dělá první krůčky.
Terezka už dělá první krůčky. (dobryskutek.cz)

Zdravé dítě začíná chodit v prvním roce života, Terezka Votavová (8) si ale musela na první krůčky počkat ještě o sedm let déle.

Holčička trpí dětskou mozkovou obrnou a první kroky udělala díky cvičení v »kosmickém« obleku ve slovenských Piešťanech.

Už když se Terezka narodila, věděli lékaři, že něco není v pořádku. „Přenášela jsem a Terezka při porodu vdechla zkaženou plodovou vodu,“ říká Terezina maminka Lenka Votavová.

V 6. týdnu života pak lékaři vyřkli diagnózu – dětská mozková obrna! Rodiče se rozhodli poskytnout Terezce tu nejlepší péči. „Cvičili jsme Vojtovu metodu, rehabilitovali, později jsme přidali hipo a kanisterapii (léčbu pomocí koní a psů – pozn. red.),“ popisuje Lenka Votavová. Rodina se kvůli holčičce dokonce přestěhovala z Litvínova do Č. Budějovic, kde funguje specializované centrum pro postižené děti Arpida.

Terezčin stav se zlepšoval, ale stále sama nedokázala udělat víc než jeden krok. Zlom přišel až když rodina objevila léčebnu ve slovenských Piešťanech. Díky cvičení ve speciálním »kosmickém« obleku ušla Terezka naráz i 140 kroků!

Má to však háček – každá léčebná kúra stojí skoro 75 000 korun! Dvěmi třetinami přispěla na léčbu zdravotní pojišťovna, ale rodina stále potřebuje cca 25 tisíc korun, aby mohla na Slovensko vyrazit znovu. „Můj sen je, že Terezka bude jednou chodit bez opory a úplně sama. Cesta k tomu je velmi dlouhá, ale věřím, že to dokážeme,“ doufá Lenka Votavová.

Na Terezčino léčení lze přispět na stránkách www.dobryskutek.cz

Ten »zázrak« pochází z Bajkonuru

Oblek byl původně vyvinut v roce 1971 v Rusku, aby chránil těla kosmonautů ve stavu beztíže. Nyní pomáhá postiženým dětem. Dodává oporu jejich svalům, zároveň tělo formuje, protahuje a rovnoměrně zatěžuje.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.