VIDEO Nejlepší podvodní fotografie světa: Ryby trénují létání v hlubinách! ...pak uletí až 400 metrů vzduchem! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

VIDEO Nejlepší podvodní fotografie světa: Ryby trénují létání v hlubinách! ...pak uletí až 400 metrů vzduchem!

Nádherná fotografie dvou mláďat otočených k sobě zády se zaslouženě stala jednou z nejúspěšnějších podmořských fotografií letošního roku.
Nádherná fotografie dvou mláďat otočených k sobě zády se zaslouženě stala jednou z nejúspěšnějších podmořských fotografií letošního roku. (Profimedia.cz, ara)

Před pár dny byly v indonéském Raja Ampatu vyhlášeny tradiční ceny o nejlepší podvodní fotografie na světě. Raja Ampat je rájem potápěčů a sjíždějí se sem milovníci krás podmořského života z celého světa.

Jednou z oceněných fotografií byl i snímek létajících ryb z dílny italského podmořského fotografa Michele Davina nazvaný »Díky, Keri«. Na obrázku jsou zachyceny dvě mladé létající rybky, z nichž jedna se tak trochu fl áká a veze se na zádech té druhé.

Létají jako ptáci

Létajících ryb je na Zemi asi 40 známých druhů. Ty nejschopnější uletí až 400 metrů rychlostí okolo 70 km/h. Narazit na ně můžeme ve všech teplých mořích. Dlouho různí vědci, zoologové, ale i odborníci na aerodynamiku zkoumali, jak to vlastně tito tvorové dělají, že dokážou vystřelit z moře a těsně nad hladinou urazit vzduchem i několik set metrů.

Od začátku bylo jasné, že ryba ve skutečnosti neletí, protože to by musela svými ploutvemi podobnými křídlům mávat, ale plachtí. Vyskočí z vody, roztáhne ploutve a těsně nad hladinou moře, kde je pro ni nejlepší aerodynamika, je schopna uletět až 400 metrů.

Podle korejských vědců Hajčeona Čoia a Hjungamin Parka, kteří se létajícími rybami dlouhodobě zabývají, plachtí létající ryby dokonce lépe než hmyz a podobně jako kachna. Zatím nejdéle plachtící rybu se podařilo natočit japonským oceánologům před dvěma lety. Celý let trval skoro minutu, což je zřejmě maximální hranice, protože ryba na vzduchu nemůže dýchat.

Aha! Víte, že...

Vlivem silného poryvu větru se může stát, že létající rybu, která sama o sobě není zrovna těžká, odnese vichr až na palubu lodí. Zkazky o tom, že »ryby padaly z nebe na palubu lodí«, nejsou proto výmyslem, ale skutečností.

Video



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.