Zataháte tygra (130 kg) za jazyk? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Zataháte tygra (130 kg) za jazyk?

Jaromír vítězoslavně vytáhl tygřici jazyk z tlamy a Tajga dávala výhružným mručením najevo, že ji to vůbec nebaví.
Jaromír vítězoslavně vytáhl tygřici jazyk z tlamy a Tajga dávala výhružným mručením najevo, že ji to vůbec nebaví. (Aha! – Martin Pekárek)

Mít za kamarádku stotřicetikilovou tygřici se nepoštěstí jen tak někomu. Jaromír Joo, principál stejnojmenného cirkusu, takovou kamarádku má. Půldruhého roku stará tygřice tygra ussurijského Tajga na svého páníčka nedá dopustit. „Jako úplně malá měla poraněnou tlapku, tak jsme ji nenechávali s jejími sourozenci, ale asi tři měsíce bydlela s námi v maringotce,“ vysvětluje Jaromír Joo, proč právě Tajga mu tolik přirostla k srdci.

S Tajgou je Jaromír ve styku každý den, jednou týdně s ní dokonce přespí v její kleci na slámě. „Nespíme každý v jiném rohu, ale v těsném kontaktu. Většinou mám Tajgu pod hlavou a občas se probudím s její tlapou přes sebe. Někdy dost chrápe,“ prozradil principál. Důvod nocování v tygří kleci je jediný. Silnější vztah a vzájemná důvěra.

Jelikož je Tajga hravá »kočka«, přátelský zápas není na škodu. Jaromír ví, jak na ni a tygřice je ohleduplná. I když má pořádné drápy, páníčkovo kožené sako musí zůstat neporušené.

Zápas graduje a tygřice se příliš rozdováděla. Chce to stabilitu a s přehledem odrážet divoké útoky stotřicetikilové Tajgy.

Nakonec skončila Tajga na lopatkách. Zápas ji tak zaujal, že nevnímala ani přítomné reportéry.

Aha! Víte, že...

Tygr ussurijský je v současnosti největší kočkovitá šelma na světě. Ještě v polovině minulého století žil volně na území Koreje, dnes jej můžeme spatřit pouze na Dálném východě (Mandžusko a část Sibiře). Jejich počet je v zajetí vyšší než ve volné přírodě. Váží od 100 do 300 kg, dosahuje délky 200 až 280 cm (z toho 40 až 50 cm měří ocas) a 1,10 až 1,25 m výšky v kohoutku.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.