Tresty pro bestie z Vítkova - Celkem si odsedí 86 let! Matka popálené Natálky: Nikdy jim nedokážu odpustit! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Tresty pro bestie z Vítkova - Celkem si odsedí 86 let! Matka popálené Natálky: Nikdy jim nedokážu odpustit!

Zleva: DAVID VACULÍK, JAROMÍR LUKEŠ, IVO MÜLLER, VÁCLAV COJOCARU
Zleva: DAVID VACULÍK, JAROMÍR LUKEŠ, IVO MÜLLER, VÁCLAV COJOCARU  (ČTK – Drahoslav Ramík, Tomáš Kořistka)

Rodina popálené Nátalky Kudrikové (3) z Vítkova na Opavsku se dočkala alespoň částečného zadostiučinění. Krajský soud v Ostravě včera exemplárně potrestal čtveřici žhářů, kteří loni v dubnu zaútočili na dům romské rodiny zápalnými lahvemi. David Vaculík, Ivo Müller a Jaromír Lukeš dostali 22 let, Václav Cojocaru 20 let vězení!

Extremisté navíc musejí rodině zaplatit odškodné a náhradu škody přes 17 milionů korun. Jen 7,5 milionu totiž stála pojišťovnu dosavadní léčba holčičky, zbytek by měli dostat rodiče. Na každého ze čtveřice mladíků tak připadají přes čtyři miliony, které ve vězení prakticky nemají šanci splatit. Za svůj čin mají navíc pykat v nejpřísnějším typu věznice.

Trest je výjimečně vysoký a v historii Česka nemá obdoby. Má působit preventivně na podobně rasisticky smýšlející lidi. „Jejich konání bezprostředně směřovalo k tomu, aby jiného člověka usmrtili. Dopustili se toho navíc trýznivým způsobem, a to na osobě mladší 15 let a na jiném etniku,“ uvedl předseda soudního senátu Miloslav Studnička.

Popsal také, jaké děsivé dopady měl čin žhářů na Natálku. „Utrpěla na některých místech těla popáleniny až čtvrtého stupně. Podrobila se čtrnácti operacím, amputaci tří prstů, má poruchy chůze a nemá obnovenou úchopovou schopnost pravé ruky. Jeví také znaky retardace,“ popsal Studnička.

Rozsudek udělal radost mamince Natálky Anně Sivákové. „Nepočítala jsem, že trest bude tak vysoký, ale jsem ráda, že to tak dopadlo. Nikdy jim nedokážu odpustit. Až bude Natálka plnoletá, ať se zeptají jí, jestli jim odpustí to, co jí provedli. Zkazili jí život,“ řekla pro Aha! Siváková.

Všichni čtyři žháři se ihned odvolali jak proti vině, tak proti výši trestu i náhradě škody. „Nejde o nic jiného než o sociální popravu těch mladých kluků,“ řekl obhájce Václava Cojocaru Ladislav Myšák.

  • DAVID VACULÍK (25) - 22 let - Zapojoval se do neonacionalistických akci, byl v užším kontaktu s vedením dnes už zrušené Dělnické strany. Do domu hodil jednu ze tří zápalných lahví. V minulosti byl souzen za propagaci nacismu.
  • JAROMÍR LUKEŠ (27) - 22 let - Je považován za hlavního iniciátora akce. Útokem se chlubil kamarádovi. Dům našel sám a před akcí ho měl vytipovaný tři měsíce. Při samotném útoku čekal v autě na své komplice. V minulosti byl souzen za propagaci nacismu.
  • IVO MÜLLER (26) - 22 let - Zapojoval se do neonacionalistických akci, byl v užším kontaktu s vedením dnes už zrušené Dělnické strany. Rovněž házel zápalnou lahví. V minulosti byl souzen za propagaci nacismu.
  • VÁCLAV COJOCARU (26) - 20 let - Byl v užším kontaktu s vedením dnes už zrušené Dělnické strany. Na organizaci akce se nepodílel a k útoku se odhodlal na poslední chvíli. Do domu hodil zápalnou láhev. Dosud měl čistý trestní rejstřík.
Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.