Chilští horníci osvobozeni po 69 dnech pod zemí! Vítejte zpátky z pekla! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Chilští horníci osvobozeni po 69 dnech pod zemí! Vítejte zpátky z pekla!

Nejmladší horník Jimmy Sánchez vyjel na povrch.
Nejmladší horník Jimmy Sánchez vyjel na povrch. (EPA, Profimedia.cz, ČTK, ara)

Nekonečných 69 dní čekali na záchranu v temné kobce 688 metrů pod zemí. Poslední hodiny panovala v dole velmi nervózní atmosféra. Několik horníků se dokonce obávalo vstoupit do čtyřmetrové kapsle – dopravního prostředku ke svobodě. Proto jim byl přizpůsoben i úterní jídelníček. Horníci dostali vitaminy a prostředky proti stresu. Tělnatější z nich navíc museli v posledních týdnech shodit až deset kilo, aby se do kapsle vůbec vešli.

Na svobodu se z dolu San José nedaleko severochilského města Copiapó dostala jen během včerejška více než polovina havířů. Zbylí muži by měli být vytaženi na povrch během dneška. Ještě před zahájením celé operace se do dolu spustili čtyři záchranáři. Stanovili pořadí, v němž budou horníci zachraňováni. Na svobodu šli nejdříve ti nejzdravější, následovala skupinka se zdravotními problémy, jako poslední by měl být vytažen předák Luis Urzula (54).

Na přípravu a vytažení jednoho muže je třeba 55 minut. Kapsle se pohybuje rychlostí necelý metr za sekundu. V případě potřeby, například při zdravotních komplikacích, se ale může rychlost kapsle až ztrojnásobit.

Lilianet Ramirez (51), manželka zavaleného: Vyplakala jsem všechny slzy

Její muž Mario Goméz (63) už přesluhuje a o Vánocích by měl jít do penze. Mají čtyři dcery a sedm vnoučat. Osudného 5. srpna měli slavit Den dětí. Mario šel ale nakonec do práce. „Sedmnáct dní jsme bez naděje žili ve stanovém městečku. A pak někdo přiběhl s tím, že žijí. Vyplakala jsem za tu dobu všechny slzy, nejdřív smutkem a pak radostí,“ říká Lilianet.Mario jí z podzemí napsal na čtyřicet dopisů. „Někdy byl dobře naladěný, jindy naštvaný a znuděný. Občas ztrácel naději,“ vzpomíná žena, která plánuje druhou svatbu v kostele. „Už to nebude ten samý muž, ale můžeme začít od začátku,“ těší se.

Osudové číslo 33

Je to jen náhoda? První ze 33 zavalených horníků se dostal na povrch v den, jehož datum lze zapsat i jako 13. 10. 10– a součet těchto tří číslovek je opět 33! A jejich první vzkaz na povrch z 22. srpna měl ve španělštině i s mezerami přesně 33 znaků: »Estamos bien en el refugio los 33« neboli »Všech 33 je nás v pořádku v úkrytu.« Horník José Henríquez (54) navíc pracuje v dolech už 33 let a stejných 33 let je i ženatý. Pro často pověrčivé Chilany je to trochu moc třiatřicítek najednou.

Kliknutím zvětšeteKliknutím zvětšete

Časová osa
  • 5. srpna: Zával uvěznil v dole 33 horníků.
  • 7. srpna: Druhý zával, o přeživších nikdo neví.
  • 22. srpna: Vrt v hloubce 688 metrů navázal spojení se zavalenými.
  • 23. srpna: Muži dostávají sondou první zásoby vody a jídla.
  • 30. srpna: Je rozhodnuto vrtat únikové šachty.
  • 26. září: K dolu je přivezena první úniková kapsle.
  • 9. října: Vrt pronikl až ke stropu šachty, kde horníci přežívali.
  • 11. října: Úspěšné vyzkoušení kapsle Fénix.
  • 13. října: První muž vystupuje na povrch (v 5.11 ráno našeho času).
Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.