Livia Klausová: Černý kocour přes cestu! Poprvé v historii se otevřely »produkční« zahrady Pražského hradu... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Livia Klausová: Černý kocour přes cestu! Poprvé v historii se otevřely »produkční« zahrady Pražského hradu...

Nezbedný kocour polekal nejen první dámu, ale i ostatní návštěvníky. Livia ale není pověrčivá a třikrát si neodplivla.
Nezbedný kocour polekal nejen první dámu, ale i ostatní návštěvníky. Livia ale není pověrčivá a třikrát si neodplivla. (Aha! – Martin Přibyl)

První dáma České republiky Livia Klausová (66) včera návštěvníkům Pražského hradu a novinářům předvedla takzvané »produkční« zahrady Pražského hradu. Historicky poprvé tak do nich měli lidé šanci nahlédnout.

V produkčních zahradách bydlí hradní zahradníci, kteří pěstují okrasné květiny určené na výzdobu interiérů prezidentského sídla. Kromě toho jsou tam ale i užitkové rostliny, ze záhonů totiž sem tam vykukovala dýně anebo rajče.

Paní Livia má k zahradě obrovský vztah, sama je totiž milovnicí botaniky, navíc si s Václavem Klausem (69) vybrali hradní vilu právě v sousedství skleníků a záhonů. V roce 2005 totiž nechali za 52 milionů korun zrekonstruovat takzvanou Lumbeho vilu, kde dříve bydleli zahradníci.

První dáma vítala návštěvníky a podepisovala knihu Zahrady pražského hradu, úsměv jí ztuhl na tváři jen jednou, a to když jí přes cestu přeběhla černá kočka. „Toho tady chovají zahradníci. Je to jejich kocour,“ uklidnil ale všechny přítomné jeden ze sadařů a žádné pověrčivé praktiky se nekonaly…

První dáma ve skleníku ukazuje orchideje, které slouží k okrase Hradu.

Zahrady včera navštívilo 8 tisíc lidí.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.