Povodňové VRAKOVIŠTĚ... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Povodňové VRAKOVIŠTĚ...

Takto dodávka dopadla poté, co ji sešrotovala voda.
Takto dodávka dopadla poté, co ji sešrotovala voda. (Aha! – Petr Novotný, Alexandr Malachovský, ČTK – Radek Petrášek)

Jak ukrutnou sílu má zdivočelá voda, poznali obyvatelé severočeských vesnic a městeček nejen na svých domovech, nýbrž i autech. Než se přihnala povodňová vlna, stály jejich vozy bezpečně zaparkované před domy. Teď se zmačkané válejí po polích, v korytech řek i volně po zahradách. Projíždíte kolem a připadáte si jako na jednom velkém vrakovišti.

..

Mezi nešťastné majitele vozu patří i Hermanovi z Nové Vsi u Liberce. Když se povodeň přehnala, marně u domu hledali obří dodávkový vůz Volkswagen LT. Šest a půl metru délky, dva a půl na výšku, s nákladem skoro tři tuny. A přece zmizel, voda ho odnesla.

Našli ho o půl kilometru níž, na druhém konci vesnice, zmuchlaný jako list papíru. Skoro byste nepoznali, že ta hromada pomačkaného plechu ještě před pár hodinami jezdila po silnici. „Totální šrot... Z celého auta přežila bez úhony snad jen rezerva upevněná na podvozku,“ říká nešťastná paní Hermanová nad vrakem manželova »el-téčka«.

„Copak auto. Horší je, že tam měli chlapi celou firmu na plastová okna! I kdyby chtěli jít do práce zase vydělávat koruny, nemůžou. Nemají jedinou vrtačku, jedinou brusku, jediný šroubek ani štafle...,“ láteří poškozená rodina z Nové Vsi. Jen vůz měl cenu kolem čtvrt milionu, ztracené nářadí možná ještě vyšší...

Auto pod vodou? Jak ho zprovoznit

Blesková povodeň brala všechno, co jí stálo v cestě. Kdo nestačil přeparkovat auto na kopec, buď o něj úplně přišel, nebo je silně poškozené. Co dělat, aby se plechového miláčka podařilo aspoň zčásti zachránit?

  • Nepokoušejte se vůz nastartovat. V motoru se mohou nacházet zbytky bahna a vody a mohlo by dojít k daleko větší škodě, než jakou způsobila samotná povodeň.
  • V první řadě zdokumentujte poškození vozu pro pojišťovnu, vše detailně nafoťte.
  • Demontujte sedadla, koberečky, čalounění, vše opláchněte čistou vodou a vysušte.
  • Pokud voda sahala nad úroveň horního okraje kol, bývá vodou zasažena elektronika jak v motoru, tak v interiéru automobilu. Zasažené součásti je potřeba demontovat, vysušit, zkontrolovat a popřípadě vyměnit.
  • Jestliže byl zasažen sací nebo výfukový systém, vyměňte také olejovou náplň motoru včetně filtrů i oleje v převodovce.
  • Pokud bylo auto celé zatopeno, je nutné ho kompletně rozebrat. V některých případech může oprava přesahovat zůstatkovou hodnotu automobilu.
  • Rozhodně se nebraňte pomoci servisů, u novějších aut stejně s opravou sami moc nepořídíte.
Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.