Ceny zájezdů? Už žádné skryté poplatky! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 5. května 2024

Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav

Ceny zájezdů? Už žádné skryté poplatky!

Takto vypadají nově uváděné ceny u CK Čedok.
Takto vypadají nově uváděné ceny u CK Čedok. (internet)

Cena zájezdu + letištní taxy + palivový příplatek = cena dovolené? Už ne! Nyní už musejí všechny cestovní kanceláře (CK) v Česku uvádět při prodeji zájezdu vždy konečnou cenu. Už by se tak nemělo stát, že nás cestovky nalákají na dovolenou za malý peníz a teprve v jejich kanceláři se dozvíme, že právě kvůli příplatkům zaplatíme třeba i 2krát víc.

„Platí to jak pro tištěné katalogy, tak pro internetovou nabídku. Do ceny zájezdu musí CK zahrnout všechny předpokládané a nevyhnutelné částky a složky zájezdu včetně palivových příplatků či letištní taxy,“ potvrdil Tomio Okamura, mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur.

Mimo cenu lze uvádět jen to, co není nutnou součástí zájezdu, např. víza a pojištění. A jak to bude v případě slev za děti či seniory? „Jako základ bude uvedena cena zájezdu za dospělou osobu a k tomu např. výše slevy v případě dětí,“ popsal Okamura.

Jedinou výjimku mají ty cestovní kanceláře, které už vytiskly katalogy pro příští rok před datem účinnosti zákona tzn. před 18. listopadem 2009. Může se tak ještě stát, že některé CK budou u letních zájezdů uvádět ceny »dělené«. „Příčinou zmatků je pomalá práce parlamentu, jelikož tento zákon měl být přijat podle původního plánu již v červnu, tedy před tiskem katalogů na příští rok,“ vysvětluje Okamura.

Pokud se cestovka nebude zákonem řídit, čeká ji nemalý postih. „Za nedodržování zákona hrozí pokuta až do výše 1 milionu korun“ dodává Okamura.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.