Evropa proklíná Klause! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Evropa proklíná Klause!

Václav Klaus
Václav Klaus (ČTK)

5:00 – Česko je poslední zemí, která neschválila Lisabonskou smlouvu, která mění fungování EU. Včera ji totiž podepsal i polský prezident Lech Kaczyn‘ski. U nás smlouva prošla parlamentem, ještě ale schází podpis prezidenta Václava Klause. Ten se k němu ale nemá, celá EU čeká na to, jak se rozhodne. Je pro Česko dobře, že Klaus přijetí smlouvy zdržuje?

Našeho prezidenta teď proklínají v celé Evropě. Klaus totiž kromě toho, že nechce Lisabonskou smlouvu podepsat, dokud Ústavní soud nerozhodne o stížnosti senátorů na ni (to by měl udělat do tří týdnů), přišel v pátek s dalším požadavkem – chce ve smlouvě výjimku z Listiny základních práv EU, která je její součástí. Obává se totiž prolomení tzv. Benešových dekretů a uplatnění majetkových nároků sudetských Němců odsunutých po druhé světové válce. „Rozlícení lídři EU jsou odhodláni zabránit Klausovi, aby zdržoval lisabonskou smlouvu,“ napsal britský deník The Times. „Chybí pouze podpis prezidenta Klause. Evropa netrpělivě čeká, až se tak stane,“ řekl švédský premiér Reinfeldt.

Klausovo zdržování

Plusy

Vyjednání výjimky z Listiny základních práv EU – řada právníků tvrdí, že se nemusíme bát vracení majetku sudetským Němcům i v případě přijetí smlouvy. Výjimka by ale pro nás znamenala jistotu.

Může vést k úplnému zablokování Lisabonské smlouvy – ta je pro nás podle Klause nevýhodná. V případě některých rozhodnutí se nás totiž nikdo nebude ptát, jestli se nám líbí, nebo ne.

Když se něco EU nelíbí, třeba současné Klausovo zdržování, začne hodně tvrdě tlačit na pilu. Možná je dobře ukázat, že nejsme žádná »ořezávátka«.

Minusy

Průtahy můžou ublížit našemu postavení v EU – už teď se ozývají výhrůžky, že v případě protahování podpisu přijdeme o křeslo eurokomisaře.

Natrvalo můžeme získat nálepku potížistů, to nemusí být zrovna výhodné.

Politici v zemích EU tvrdí, že nepřijetím Lisabonské smlouvy se prohlubuje hospodářská krize, můžeme pak být označováni za viníky ekonomického propadu.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.