Janotův úsporný balíček schválil i Senát - Kdo na něj doplatí? Nemocní a maminky na mateřské! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Janotův úsporný balíček schválil i Senát - Kdo na něj doplatí? Nemocní a maminky na mateřské!

Fotografie
Fotografie (internal)

05:00 – Úsporný balíček ministra financí Eduarda Janoty má zelenou! Po poslancích ho včera podpořili i senátoři. Zákon nyní musí podepsat ještě prezident Klaus.

Úsporný balíček ministra fi nancí Eduarda Janoty má zelenou! Po poslancích ho včera podpořili i senátoři. Zákon nyní musí podepsat ještě prezident Klaus. Díky úsporám by tak měl schodek státního rozpočtu na příští rok dosáhnout »pouze« 162,3 miliard korun. Nejcitelněji se úspory dotknou dlouhodobě nemocných a žen na mateřské dovolené, kteří tak přijdou až o tisíce korun měsíčně.

Musíme se připravit i na zdražení pohonných hmot, cigaret a alkoholu. Kvůli vyšší sazbě DPH stoupnou i ceny služeb a dalšího zboží. O čtyři procenta se také v roce 2010 sníží platy státním zaměstnancům a ústavním činitelům. Poslanci a senátoři si ale navzdory velkohubým prohlášením vůbec nesáhli na náhrady – ty se tak nebudou ani zdaňovat... Všechna uvedená opatření jsou časově omezena na jeden rok. Ministr Janota ale zároveň upozornil, že jsou nezbytné i další úsporné kroky, ty by byly spojeny s rozpočtem na rok 2011.

MAMINKY - Snížení mateřské

Podle schváleného balíčku mají pro výpočet peněžité pomoci v mateřské platit stejná pravidla jako pro výpočet nemocenských dávek. V praxi to znamená, že matka dostane menší procento z předchozí mzdy.

Kliknutím zvětšete

VŠICHNI - Zvýšení DPH o 1 %

Sazby daně z přidané hodnoty vzrostou o jeden procentní bod. Základní sazba se zvýší z 19 na 20 %, snížená sazba poroste z 9 na 10 %. Prakticky tak může dojít ke zvýšení cen veškerého zboží či služeb. Zda se ale toto zvýšení projeví i v cenách výrobků a služeb, bude záviset především na jejich prodejcích. Kvůli konkurenčnímu boji velkých řetězců by se nás tak nemuselo týkat zdražení potravin. Naopak při vyúčtování dodávek elektřiny, vody či tepla, kdy zúčtovací období bude zahrnovat i část roku 2010, se vyšší sazba bude účtovat u části těchto služeb poskytnutých v roce 2010.

VŠICHNI (A KUŘÁCI OBZVLÁŠTĚ) - Zvýšení spotřební daně

Spotřební daň z litru benzinu a nafty se zvýší o 1 Kč. U benzinu z 11,84 na 12,84 Kč za litr a u nafty z 9,95 na 10,95 Kč za litr. Zvýšení nákladů by se mohlo promítnout i do cen dopravců. Na druhou stranu, ceny benzinu se mnohem víc zvyšují kvůli jiným vlivům, jako je cena ropy.

Příklad: V případě, že projezdíte za měsíc průměrných 45 litrů, za rok na benzin doplatíte 540 Kč.

Zvýšení daně z piva o 0,50 Kč na půllitr
V konzumaci piva na osobu jsme první na světě. Za zlatavý mok si ale pro příští rok budeme muset připlatit. Vypijeteli jeden půllitr denně, na konci měsíce jeden věnujete státu, a to není tak strašná daň.

Zvýšení daně z lihu o 5 Kč na litr
Bude mít vliv na všechny, kteří si občas dají skleničku něčeho ostřejšího, alkohol může podražit i v restauracích. Alkohol bývá při zvyšování daní první na ráně, u nás je navíc daň z lihu poměrně nízká.

Krabička cigaret podraží o 2 Kč
Kvůli zvýšení spotřební daně na tabák by podle společnosti PricewaterhouseCoopers měla krabička levnějších cigaret (do 63 Kč) stát zhruba o 1,80 Kč více, ty dražší o 0,80 Kč. Původně měla být krabička cigaret dražší v průměru o 2,50 Kč, kvůli pozměňovacímu návrhu poslance Petra Braného (KSČM) to ale nakonec bude méně. Zdražení by se každopádně mělo projevit po doprodání starých zásob až v dubnu příštího roku.

NEMOCNÍ - Snížení nemocenských dávek

Dlouhodobě nemocní si od ledna pohorší až o tisíce korun měsíčně. Pokud dnes člověk onemocní na déle než 2 měsíce, dostane až 72 % vyměřovacího základu, po změně jen 60 %. Znevýhodněni budou lidé s opravdu vážným zdravotním stavem. Ti totiž dostanou stejně peněz jako krátkodobě nemocní.

Kliknutím zvětšete
STÁTNÍ ZAMĚSTNANCI - Snížení platů o 4 % všem státním zaměstnancům

Projeví se to na platech 400 tisíc lidí, z nichž většina má příjem velmi průměrný.

Kliknutím zvětšete

POLITICI - Snížení platů ústavních činitelů o 4 %

Snížení platů se projeví u poslanců, senátorů i soudců. Je to ale málo. Zákonodárcům se navíc ani nebudou zdaňovat náhrady!

Kliknutím zvětšete

MAJITELÉ DOMŮ, BYTŮ... Zdvojnásobení daně z nemovitosti

Sazby daně z pozemků a nemovitostí se zdvojnásobí. Za byt v Praze tak můžete připlatit až tisíc korun. Ze zastavěné plochy nebudete v roce 2010 platit 0,10 Kč za metr čtvereční, ale 0,20 Kč. Majitelé rekreačních chat a chalup zaplatí místo dnešních 3 Kč za metr čtvereční zastavěné plochy 6 Kč. Vlastník garáže nebude z metru čtverečního odvádět 4 Kč, ale 8 Kč. Opatření se ale nevztahuje na vlastníky zemědělských pozemků.

PACIENTI, KTEŘÍ SI KUPUJÍ LÉKY- Platby za státní pojištěnce

Platby ovlivní každého, kdo si občas kupuje léky, protože se sníží úhrada pojišťoven na farmaceutika. Při koupi léků bude muset zákazník kompenzovat, co už nehradí pojišťovny, a zaplatí tak až o 5 % více než nyní!

Kliknutím zvětšete

BOHATÍ LIDÉ - Změna stropu příjmu pro úhradu pojistného

Ovlivní to jen lidi s měsíčním příjmem nad 140 tisíc – i nad tuto částku totiž budou muset odvádět pojistné! Oproti nynějšku, kdy je strop, po kterém se už nemusí odvádět pojistné, zhruba 172 tisíc, se tak zvýší počet těch, kteří budou státu odvádět víc a mohou si to dovolit! Jde především o skvěle placené manažery.

Kliknutím zvětšete

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.