Voda řekla STOP! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Voda řekla STOP!

U Jablonného v Podještědí včera voda úplně uzavřela silnici do Liberce.
U Jablonného v Podještědí včera voda úplně uzavřela silnici do Liberce.

PRAHA (adj) – Každý den je to stejné. Přes den dusno a vlhko jako v prádelně a odpoledne se přiženou mohutné slejváky. Ani včera to nebylo jiné. Hladiny řek opět stoupaly na Novojičínsku, hasiči evakuovali část Fulneku. Déšť řádil i na Trutnovsku a Liberecku. Zalil pole i sklepy, pod vodou se ocitl i hlavní tah na Liberec.


Leje a leje a leje...
Kdy tohle skončí?!

Hladinu Labe ve Špindlerově Mlýně zvedl za pár hodin o více než půl metru!

V Krkonoších to bouřilo už po poledni, brzy se přidaly i mohutné přívalové deště. Za hodinu tady spadlo přes 33 ml vody. Obdobná situace se později opakovala i na Královéhradecku, bouřková vlna pak postupovala dál k jihu. A jak bude v dalších dnech a hlavně během prodlouženého víkendu?

Kliknutím zvětšeteMeteorologové upozorňují na dnešní večerní bouřky s přívalovými srážkami. Výstraha se týká všech krajů republiky. Zítřek by měl být klidnější, očekává se slunečno, srážky jen výjimečně. „Teploty by se v sobotu měly pohybovat mezi 25 a 29 °C,“ říká Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress. „Na Moravě by mohly dokonce být tropické teploty kolem 30 °C,“ předpovídá Honsová. V neděli se obloha sice zakaboní a přijdou srážky, už však ne tak nebezpečné. „Půjde o klasické frontální bouřky bez nebezpečných jevů. Očekáváme je i v pondělí. Po oba dny se pak teploty budou pohybovat mezi 24 a 28 stupni Celsia,“ uzavřela Honsová s tím, že od úterý se zase začne ochlazovat.

Do dívky udeřil blesk, zásah přežila

TŘINEC (ryc) – Bouřlivé počasí si málem vyžádalo další oběť. Popálenou a zmatenou dívku (15) našla v Třinci náhodná chodkyně. Podle lékařů dívku nejspíš zasáhl blesk! Skrývala se za bouřky u stromu, který také nesl známky úderu blesku. Zraněná dívka má popálené ruce i nohy a na nic si nevzpomíná. V současnosti o ni pečují lékaři na jednotce intenzivní péče a její stav je stabilizovaný.

Na železnici škoda přes 650 milionů!

PRAHA (ajd) – Velká voda poničila nejen silnice a obytné domy, ale poškodila i železniční koleje. Mimo provoz bylo ještě včera k večeru pět tratí, na dalších šesti byl provoz omezen. „Současný odhad škod způsobených záplavami je cca 650 milionů Kč. Největší škody evidujeme na Ostravsku, dále na Olomoucku, Zlínsku a Brněnsku a v neposlední řadě v jižních Čechách na Prachaticku,“ uvedl Pavel Halla, tiskový mluvčí Správy železniční a dopravní cesty. Dodal, že jde o hrubý odhad, který se může ještě zvýšit.

Dobrá zpráva pro majitele zatopených domů
ČEZ dá elektřinu zadarmo!

PRAHA (ajd) – Neuvěřitelné! Energetický gigant ČEZ poskytne lidem postiženým povodněmi elektřinu po tři měsíce zdarma. Současně nebudou muset tito zákazníci platit po tyto tři měsíce zálohy za elektřinu. Zájemcům stačí pouze zavolat do konce července na zákaznickou linku, kde o tuto slevu požádají. „Úleva se týká odběratelů z nízkého napětí, jak domácností, tak malých podnikatelů, kteří mají prokazatelně vytopené obytné části domu,“ uvedl mluvčí společnosti ČEZ Ladislav Kříž. „Lidé postižení povodněmi nyní budou hlavně uklízet a vysoušet obydlí. Proto jsme přišli s touto iniciativou, aby nikdo nemusel přemýšlet, kolik jej vysoušení bude stát, protože prioritou musí být rychlost,“ dodal Martin Roman, generální ředitel ČEZ.

Jak získat proud od ČEZ zdarma?
1) Postižený povodněmi zavolá na zákaznickou linku 840 840 840.
2) ČEZ ověří pravdivost u místní samosprávy a starostů.
3) ČEZ pošle potvrzení přiznání nároku na elektřinu po 3 měsíce zdarma, od této chvíle nemusí člověk platit 3 měsíční zálohy.
4) Při ročním zúčtování bude poskytnuta sleva ve výši odpovídající tříměsíční spotřebě elektřiny.

A dobrá zpráva pro všechny!
Elektřina zlevní!

PRAHA (ajd) – Příští rok by měla být elektřina levnější. „Vývoj na trhu vypovídá o tom, že by elektřina v příštím roce měla být levnější. O kolik přesně, bude známo na podzim. V listopadu totiž zveřejní Energetický regulační úřad regulované složky koncové ceny, které tvoří zhruba její polovinu. Ceníky na další rok se tradičně vyhlašují na podzim a týkají se všech tarifních zákazníků,“ prohlásila mluvčí ČEZ Eva Nováková.


Foto ČTK/Radek Petrášek

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.