Nová obálka od soudu - Má zelený pruh! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Nová obálka od soudu - Má zelený pruh!

 (: ara)

PRAHA – Děsíte se, když se vám ve schránce objeví oznámení, že máte na poště úřední dopis s modrým či červeným pruhem? Pak se připravte na to, že od 1. července můžete dostat i dopis se zeleným pruhem od soudu.

..

Nový typ úředního psaní se řídí novým zákonem o občanském soudním řádu a má navíc i jiné způsoby doručování. „Jde zejména o zkrácení úložní doby na deset dní a následné případné vložení do schránky podle dispozic od odesílatele,“ vysvětluje mluvčí České pošty Marta Selicharová. I když si dopis do deseti dnů nevyzvednete, je automaticky považován za doručený! A proč se tak děje? Zrychlí se soudní řízení a předejde se jeho úmyslnému protahování, kdy se účastníci vymlouvají, že dopis nedostali. Dosud užívané obálky s modrým a červeným pruhem zůstávají v platnosti.

NOVÝ TYP ÚŘEDNÍHO DOPISU
  1. možnost – zásilka určená do vlastních rukou (obvykle žaloba, rozsudek)Pokud vás pošťák nezastihne, vloží do schránky výzvu, ať si zásilku vyzvednete do deseti dnů. Nevyzvedneteli si ji, bude 10. dnem považována za doručenou. A 11. den vám ji pošťák vloží do schránky.
  2. možnost – zásilka určená do vlastních rukou s vyloučením vložení do schránky (platební rozkaz, výzva k vyjádření k žalobě pod sankcí uznání nároku, předvolání k přípravnému jednání)Když nebudete doma, pošta vám nechá ve schránce oznámení. Pokud si ji do deseti dnů nevyzvednete, pošta ji 11. den vrátí soudu jako nedoručenou. Přesto ji soud bude považovat za doručenou.
  3. možnost – ostatní soudní zásilky (usnesení, předvolání, výzvy, poučení a jiná sdělení soudu)Nezastihneli vás doručovatel, vloží zásilku do vaší domovní schránky, a tím je zásilka doručena.
Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.