Pohřeb rodiny Petřvaldských - Malá Nikolka nad hrobem: Maminko, maminko... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Pohřeb rodiny Petřvaldských - Malá Nikolka nad hrobem: Maminko, maminko...

Nikolka ve dvou letech ještě nechápe, že nadobro přišla o rodiče i prarodiče.
Nikolka ve dvou letech ještě nechápe, že nadobro přišla o rodiče i prarodiče. (Aha! – Petr Novotný, ČTK, ara)

PETŘVALD – Sirotek Nikolka (2), malá blonďatá princeznička celá v růžovém, přesně tak, jak ji oblékala její maminka Vlaďka Petřvaldská (†21)... Před týdnem o mámu přišla během jediného okamžiku. Táta-vrah zastřelil nejprve svoji bývalou partnerku, poté Nikolčinu babičku Ivanu (†46), dědu Vladimíra (†50), nového přítele Vlaďky (†34) a nakonec zbraň obrátil proti sobě.

Sirotek Nikolka (2), malá blonďatá princeznička celá v růžovém, přesně tak, jak ji oblékala její maminka Vlaďka Petřvaldská (†21)... Před týdnem o mámu přišla během jediného okamžiku. Tátavrah zastřelil nejprve svoji bývalou partnerku, poté Nikolčinu babičku Ivanu (†46), dědu Vladimíra (†50), nového přítele Vlaďky (†34) a nakonec zbraň obrátil proti sobě. V sobotu Nikolka nabrala do malé ručičky trochu hlíny a hodila ji do hrobu na máminu rakev. Společně s přibližně čtyřmi stovkami lidí dala v Petřvaldu poslední sbohem třem svým nejbližším...

Na poslední cestu vyprovodili Petřvaldské v obřadní síni tóny písně »Tam u nebeských bran«. Pozůstalý syn Tomáš se se svými rodiči a sestrou rozloučil dopisem, který řečnice přede všemi přečetla:
„Posílám dopis, který už nedostanete... Nepsala ho jedna ruka, jeden cit, ale napsala ho naše srdce, naše láska… Díky, že jste s námi žili... Nebyl by napsaný, kdyby nepřišla ta noc, neochránili jsme vás, odpusťte... Děkujeme za vaši lásku, kterou jste nám stačili dát.. Za celou rodinu syn Tomáš.“

Ze smuteční síně vynesli po obřadu rakve na sousední hřbitov. U hrobu hraje kapela smutnou melodii, při níž spouštějí rakve do země. Tři rakve, tři vyhaslé životy. I malá Nikolka, dcera Vlaďky, těžce nese tento okamžik. S uplakanýma očima a kytičkou v ruce je u prababičky v náruči.
Pak se nakloní nad hrob a mamince a babičce s dědou zamává. Naposledy nad hrobem zavolala i „mamiii, mamiii“.
Babička zavražděné Vlaďky nemá sílu zadržet pláč a je na pokraji zhroucení! „Nezlobte se, máme teď plno trápení a je toho na nás moc. Děkujeme všem za projevy soucitu a úcty,“ řekla po pohřbu Nikolčina prababička.

Kliknutím zvětšetePohřební hostinu měla rodina nedaleko od Sokolovny, kde přesně na den před týdnem došlo k osudné popravě. Tři členy rodiny Petřvaldských a nového Vladčina přítele (†34) zastřelil Nikolčin otec Makedonec Raif Kačar (†41) na rodinné oslavě. Pak spáchal sebevraždu. Jeho mrtvé tělo zatím čeká na převoz do Makedonie.

Malou Nikolku zatím svěřil soud do péče strýce Tomáše (24), který se o ni stará se svou přítelkyní. Podle sociálních pracovníků u něj zřejmě bude moci malá Nikolka vyrůstat i nadále. „Přednost při svěření dítěte do péče mají vždy nejbližší příbuzní. Pokud splní podmínky pro výchovu dítěte, nebude důvod, proč by soud rozhodl jinak,“ soudí podle svých zkušeností sociální pracovnice Marie Krátká.

Kliknutím zvětšete

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.