Přísně tajný pohřeb: Malý Matěj Chrástecký (†5) neměl ani parte | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Přísně tajný pohřeb: Malý Matěj Chrástecký (†5) neměl ani parte

Příběh se uzavřel. Malého Matěje včera pohřbili.
Příběh se uzavřel. Malého Matěje včera pohřbili. (Aha!: Hana KALVACHOVÁ, ČTK)

Jen zoufalá maminka, jeho tři sestry a nejbližší příbuzní se včera dopoledne přišli rozloučit do olomouckého krematoria s Matějem Chrásteckým (†5).

V slzách se loučila jen rodina...

OLOMOUC – Chlapce, který se ztratil matce při cestě vlakem ze Zábřehu do Olomouce, našli policisté mrtvého po týdenním hledání hned vedle kolejí u obce Střeň. Podle pitvy se zabil pádem z jedoucího vlaku…

„Rodina si nepřála přítomnost veřejnosti. Nesmím vás pustit dovnitř,“ uvedl s omluvou u vchodových dveří zřízenec krematoria. „Paní Chrástecká si přála, aby obřad zůstal v naprosté anonymitě. Nemohu k němu nic říci,“ řekla i pracovnice pohřební služby, která Matějův pohřeb zajišťovala.

Jeden ze zřízenců krematoria, kde poslední rozloučení včera proběhlo, byl však sdílnější. „Rozloučení proběhlo v úzkém rodinném kruhu v poklidné atmosféře. Nyní bude následovat kremace. Rodina ani nedala souhlas k vyvěšení parte. Jsou to pro ně velmi těžké chvíle, vždyť to bylo maličké dítě,“ uvedl. Podle něj se chtěla maminka Františka Chrástecká rozloučit sama bez přítomnosti veřejnosti. „Nechtěli, aby sem přišli lidé, které neznají,“ dodal zřízenec.

Příběh chlapce, který odešel »pouze na záchod«…

Malý Matěj byl zkušeným cestovatelem. Mezi Zábřehem a Olomoucí projel se svou maminkou vlakem bezpočtukrát. Proč ale v osudné pondělí odešel sám na toaletu? A jak se mohlo stát, že si sám dokázal otevřít dveře v jedoucím vlaku? To jsou otázky, na které nyní hledají odpovědi policisté. Ale ani jejich rozhřešení nevrátí blonďatému klučinovi život a jeho mamince jediného syna… Jaký byl Matějův osud?

Maminka malého Matýska Františka Chrástecká (37) bydlela s jeho otcem v Písařově, kam přišla po smrti své matky. „Když jí před dvěma lety zemřel muž, odstěhovala se s tříletým Matýskem do Olomouce,“ dodává bývalá sousedka.

„Na malého Matěje jsem se upnula. Myslela jsem si, že už jsem si úmrtím rodičů a manžela smůlu vybrala,“ říkala Františka Chrástecká ještě v době, kdy měla alespoň malou naději, že policie Matěje najde živého. Kromě Matěje má ještě tři dcery – dvě už jsou dospělé a třetí má 11 let. „Jsme jen samé ženské, Matýska si hýčkáme,“ dodávala tehdy Chrástecká s tím, že Matějovi pořád říkaly, že je jejich ochránce, jediný chlap.

Do Zábřehu jezdila Chrástecká se synem vlakem často na úřady, protože si nemohla do olomouckého podnájmu přepsat trvalé bydliště. Poslední cesta se stala Matýskovi osudnou...

Osm dnů žila naděje

● Pondělí 12. 6.: Matěj se ztratil.
● Úterý 13. 6.: Pátrací týmy pročesávaly olomoucké městské části Neředín a Slavonín.
● Středa 14. 6.: Přihlásilo se několik dalších svědků, ale nakonec se informace vždy ukázala jako lichá.
● Čtvrtek 15. 6.: Desítky policistů a městských strážníků pročesávají Olomouc.
● Pátek 16. 6.: Detektivové pracovali i s verzí, že Matěj byl unesený.
● Sobota 17. 6.: Policie uvedla, že Matěj v Olomouci asi nebude.
● Neděle 18. 6.: Policie prověřuje osoby, které měly kontakty na rodinu pohřešovaného chlapce.
● Pondělí 18. 6.: 16 km od Olomouce našli u kolejiště tělo mrtvého chlapce.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.