Chcete odložit miminko? Zavolejte! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Chcete odložit miminko? Zavolejte!

Kristýnka je jedním ze čtyř miminek, které matky anonymně odložily pomocí speciální telefonní linky.
Kristýnka je jedním ze čtyř miminek, které matky anonymně odložily pomocí speciální telefonní linky. (pro Aha! – Ludvík Hess)

PRAHA – Holčička odložená v úterý v noci do baby boxu ve zdi GynCentra v Praze 9 je zdravá. Měla větší štěstí než dva novorozenci, kteří byli za poslední rok nalezeni mrtví.

Holčička odložená v úterý v noci do baby boxu ve zdi GynCentra v Praze 9 je zdravá. Měla větší štěstí než dva novorozenci, kteří byli za poslední rok nalezeni mrtví.

„Pár dní u nás ještě zůstane a následně bude přeložena podle rozhodnutí soudu do kojeneckého ústavu nebo předána novým rodičům,“ uvedla Petra Pekařová, mluvčí Všeobecné fakultní nemocnice, kam holčičku z baby boxu převezli.

Baby box ale není v Česku jediná možnost, kam ženy mohou odložit své nechtěné dítě. V porodnicích mohou využít tzv. anonymních porodů, případně využít speciální telefonní číslo Fondu ohrožených dětí 776 833 333 pro ženy, které tají těhotenství, nebo již tajně porodily. „Ženy se prozrazení bát nemusí. Policejní prezidium vydalo stanovisko, že po rodičích dětí odložených do baby boxů policie pátrat nebude. Totéž se týká i dětí předaných anonymně fondu,“ uvádí předsedkyně fondu Marie Vodičková.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.