Jak řešit úraz na chodníku | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Jak řešit úraz na chodníku

Ilustrační foto
Ilustrační foto (Blesk/Robert Klejch)

Mráz, led a sníh je kombinace, která může z chodníku udělat vražednou past. Když už se do ní ale »chytíte«, nenechte se připravit o peníze a bojujte o náhradu škody.

◆ Zkontrolujte se Jako první po pádu řešte své zdraví. Zvažte, jestli je třeba lékařská péče i to, zda se k lékaři zvládnete dopravit sami nebo bude potřeba přivolat rychlou záchrannou službu.

◆ Požádejte o pomoc ožádejte o pomoc Pokud byl někdo svědkem vašeho pádu, nezapomeňte si na něj vzít kontakt (jméno, adresu, telefon nebo mail), případně ho požádat, aby s vámi počkal do příjezdu záchranářů.

◆ Pořiďte fotodokumentaci otodokumentaci Pokud je to jen trochu možné, pořiďte (nebo někoho požádejte) si detail místa, kde se vám úraz stal. Především zaznamenejte i stav chodníku v okamžiku úrazu. Později získané fotografie už by nemusely být dostatečně průkazné.

◆ Zapište si apište si místo i čas ísto i čas Pro jistotu si poznamenejte, kde přesně jste upadli, kolik bylo hodin, jak místo pádu vypadalo i jaké bylo počasí (mráz, sněžilo apod.).

◆ Vyžádejte si yžádejte si lékařskou zprávu ékařskou zprávu V případě, že jste kvůli úrazu museli vyhledat lékařské ošetření, vyžádejte si lékařskou zprávu. A pohlídejte si, aby přímo v ní bylo uvedeno, že se jedná o ošetření po úrazu na chodníku.

Nač máte nárok

Pokud utrpíte škody na zdraví a majetku, máte nárok na řadu věcí. Požádat si můžete o bolestné (odvíjí se na základě lékařského nebo znaleckého posudku), náhradu za ztížení společenského uplatnění, náhradu škody za rozbité věci (např. poškozený mobil, rozbité brýle, roztržené oblečení apod.), ušlý zisk ze mzdy kvůli pracovní neschopnosti a náklady spojené s léčením (např. nákup rehabilitačních pomůcek atd.)

Jde to i bez důkazů

Zabránil vám zdravotní stav v pořízení důkazů? Získání odškodnění bude složitější, ale nikoli nemožné. O svědectví budete muset požádat pracovníky rychlé záchranné služby, kteří byli u výjezdu. Kontaktujte je co nejdříve a vyžádejte si od nich písemné vyjádření.

Za chodník většinou ručí obec 

Je chybou domnívat se, že za chodník odpovídá majitel přilehlého domu. Za schůdnost totiž odpovídá majitel, což je většinou obec. Ta také platí náhradu škody, pokud úraz vznikl skutečně kvůli závadě ve schůdnosti chodníku.

Povinnosti má i chodec

Zákon nestanoví povinnosti jen majiteli chodníku, ale i chodci. Samozřejmostí by podle zákona měla být vhodná obuv, obezřetnost, předvídavost i snaha předejít možné škodě. Na náhradu škody má zjednodušeně řečeno nárok jen chodec, který tohle všechno splní a navíc upadl kvůli tomu, že nemohl předpokládat změnu schůdnosti chodníku.

Přečtěte si
hillaarkaa
16. 1. 2021 • 12:01

Většinou jsou chodníky a komunikace města či obce a zkuste se s nimi soudit a řádat o náhradu škody...Fásnete pár usmolených stovek asi stejnak jako při dopravní nehodě ři vraždě.Život ohodnocen na 300papírů

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.