Propuštění stavějí důl! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Propuštění stavějí důl!

Podkrušnohorské technické muzeum v Kopistech chystá nyní pro návštěvníky novou atrakci
Podkrušnohorské technické muzeum v Kopistech chystá nyní pro návštěvníky novou atrakci (Foto Aha! – Helena Lacinová a Sev.en Energy)

Já jsem horník a kdo je víc. Toto hrdé heslo platilo dlouhá léta. Nyní je všemu jinak. Hornická profese pomalu zaniká a jak se těží uhlí, vidí lidé spíše už jen v muzeu. A právě tam se nyní, alespoň na chvíli, vracejí ke svému řemeslu muži, kteří ještě nedávno rubali uhlí.

Podkrušnohorské technické muzeum v Kopistech chystá nyní pro návštěvníky novou atrakci. Návštěvníky bude vozit lokomotivou v uměle vytvořeném dole. Unikátní drážkový důlní vlak z hlubinného dolu jezdícího v bočních stěnách lomu ČSA na Mostecku, který ještě v březnu sloužil svému účelu, technické muzeum získalo po zastavení hlubinné těžby.

Havíř v autobuse

„Budeme jediným muzeem na světě, které návštěvníkům přiblíží soudobou moderní těžbu s využitím razicího kombajnu PK3R,“ pochlubil se Nedělnímu Aha! ředitel muzea Zbyněk Jakš. K vidění jsou již expozice, které jsou v hlubinných dolech běžné. Sestavování makety dolu a důlního vlaku je náročné. „Tlačí nás čas, chceme vše mít připravené a zprovozněné při zahájení sezony v příštím roce, tedy v dubnu,“ doplnil Jakš. Maketa tunelu bude dlouhá 300 metrů. Pomáhají proto i dobrovolníci. „Jezdím sem z nostalgie. Údržba důlního vlaku byla moje každodenní činnost, než hlubinný důl v dubnu úplně skončil. Jsem za tu příležitost rád,“ usmál se Miroslav Lacina (56), který po skončení těžby přesedlal na pozici řidiče autobusu.

Profese na odpis

Horníků je čím dál méně, tahle profese prý podle ředitele muzea Jakše úplně zanikne. „V poslední době se neotevřel žádný lom. Přitom vše, co je kolem nás, se musí z něčeho vyrobit, či vytěžit. Těžit je u nás pomalu sprosté slovo, i když se nejedná jen o uhlí. Těžit se musí hlína na cihly, aby se mohly stavět baráky, štěrk na stavbu silnic,“ vyjmenoval. Onehdy šlechta mezi dělníky přichází o své uplatnění, uhlí je na ústupu. Stejně jako hornictví vůbec. Jen letos právě v lomu ČSA mělo skončit zhruba 200 horníků.

Lom se zatopí

Severní energetická začala s těžbou v bočních svazích hnědouhelného lomu ČSA metodou tzv. chodbicování v roce 2017. „Předtím spuštěním těžby probíhal roční zkušební provoz,“ upřesnila Eva Maříková, manažerka komunikace Sev.en Energy s tím, že rozhodnutí o ukončení hlubinné těžby v lomu ČSA padlo na jaře letošního roku s ohledem na aktuální ekonomickou situaci. Symbolickým zakončením práce hlubinám byl transport razicího kombajnu AM50 na povrch. Lom ČSA, kde probíhala těžba, bude časem zatopen. S napouštěním by se podle plánů mělo začít v roce 2027.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.